Juldoftande rapsolja med rostade kryddor och hasselnötter
Den här oljan går att använda på många sätt, baka, steka, droppa över en varm kitt-eller getost, i sallader och mycket gott över en ank- gås- eller kycklinglever. Att vispa ihop med en varm honung och servera till glass med några rostade mandlar eller pecannötter. Låt fantasin sätta stopp.
1 dl rostade hackade hasselnötter
2 kanelstänger
2 kryddnejlikor
6 kardemummakapslar
1 stjärnanis
1 vaniljstång
4 dl kallpressad rapsolja
Tag fram en konserveringsburk och lägg ner de rostade hackade hasselnötterna. Stöt kryddorna lite lätt i en mortel.
Lägg dem i en panna och rosta tills det sprider sig en härlig doft. Flytta över till en mixer, tillsätt den sönderklippa vaniljstången och hälften av oljan. Kör igång och tillsätt resten av oljan i en jämn stråle. Kör tills kryddorna är finfördelade.
Häll upp i konserveringsburken med hasselnötterna. Förslut genast och ställ burken i ett soligt fönster några dagar.