Basket: Europacuppremiär för Plannja

Ikväll är det dags svenska mästarna Plannja basket att kliva in i europaspelet. Det handlar om den andra kvalomgången till europacupens gruppspel.

32 lag som det är nu ska ned till 16 och de ska sen delas in i 4 grupper.

För Lulelaget väntar dubbelmöte med det ryska laget Samara. Samara som till den här säsongen nästan har ett helt nytt lag.

Från förra säsongen finns bara fyra spelare kvar. Laget tränas av Valeriy Tikhonenko. Han har som aktiv vunnit både EM och OS-guld för Sovjetunionen som det hette då.

Starka amerikaner
Från USA har Samara värvat Marque Perry och Alex Scales. Båda har spelat försäsongsmatcher med NBA-laget San Antonio Spurs.

Perry kommer närmast från den turkiska ligan och han blev förra säsongen uttagen till europa cupens all star match. Scales spelade förra säsongen i Grekland dit han värvades från Real Madrid.

Ett annat tungt nyförvärv värt att nämna är den israeliska landslagsmannen Yanniv Green. Vid det senaste europa mästerskapet toppade han returligan.

I den ryska ligan har Samara efter en tveksam start lyft sig och ligger efter nio omgångar i mitten av tabellen.

Snabba spelvändningar ett måste
För Plannja Basket som är i ett längdmässigt underläge gäller det att hålla ett högt tempo och utnyttja snabba spelvändningar.

Nyckelspelare under korgarna blir John Rosendahl, Fred Drains, Dan Oppland och Dee Ayuba. Ute på golvet måster guarderna Håkan Larsson och Terry Williams minimera sina misstag och skjuta med hög procent.

Ikväll klockan 19.00 är det uppkast i Pontushallen i Luleå.

Returmatchen spelas i Samara nästa tisdag.

Peter Sundkvist
peter.sundkvist@sr.se