Småföretagare räknar med prishöjningar

Trots tecken på att konjunkturutvecklingen inte är riktigt lika het längre så räknar många av landets småföretagare, alltså företag med mellan ett par och upp till 50 anställda, ändå med att höja priserna det kommande året.

– Ungefär drygt hälften förutser att det ska kunna gå att höja försäljningspriserna under året som kommer och det är en ganska andel om vi också tittar mer historiskt, säger Cecilia Hermanson, prognoschef på banken Swedbank.

Är det bra eller dåligt?

– Det finns inflationstendenser och då vill man höja priserna till nästa led. Jag tror inte att det här är bra för ekonomin om det blir alltför mycket av det.

Högkonjunkturen är fortfarande ett faktum för de svenska företagen, det visar de flesta undersökningar och småföretagsbarometern som presenterades i dag, tisdag, är inget undantag.

Ökningen när det gäller förväntade intäkter och tillväxt har avstannat. Inte lika många småföretagare som i de senaste årens mätningar räknar med att orderingången ökar närmaste året till exempel.

Däremot tror fler än tidigare att de kommer att höja priserna, särskilt företagare som riktar sig direkt till vanligt folk med tjänster och produkter.

Tror du att det blir några prishöjningar det närmaste året?

– Det tror jag faktiskt inte, inte av våra produkter i alla fall.

Tomas Nyberg som företräder en butik som säljer choklad av olika slag hör inte till dem som har tänkt höja priset på sina produkter.

– Inte som jag ser det just nu, men även våra priser går ju upp från våra leverantörer. Då måste vi i så fall ta ut mer pengar av de produkter vi säljer.

Är den här riktigt mörka chokladen på väg ut?

– Absolut inte, den efterfrågas mer och mer. Mörk choklad, gärna med nötter och andra nyttigheter är det stor efterfrågan på och gärna ekologiska produkter.

Men att fler småföretagare i undersökningen ändå räknar med att kunna höja priserna beror enligt Cecilia Hermansson på att hushållen, trots finansoro och lite dystrare prognoser, ändå har gott om pengar just nu.

– Det som drar i svensk ekonomi är ändå hushållen och de får väldigt bra inkomstförbättringar under kommande år. Jag tror att många företag som riktar sig till hushållen ser det, säger Cecilia Hermansson, prognoschef på Swedbank.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se