Karin Fransson Glöggtapas
I Meny vecka 47 2007
Små tunnbrödspizzor med nötter, fikon och dadlar
Ca 12 port
3 rektangulära mjuka tunnbröd
6 dadlar
6 torkade fikon eller mjuka aprikoser
3 msk russin
½ dl glögg + 3 msk vatten
1 dl rostade och grovhackade mandlar eller nötter
½-1 dl blandade julnötter + 1 knivsudd pepparkakskryddor
50 g riven cheddar + 20 g ädelost
Häll glögg och vatten över russinen och låt de stå några timmar eller gärna över natten. Skär dadlar och fikon i mindre bitar. Rosta nötterna i en torr panna tills de doftar gott, strö över pepparkakskryddor och rosta med de en liten stund, dra av och låt kallna och hacka dem sedan lite grovt. Skär ut små pizzabottnar av tunnbrödet, runda eller kvadratiska. Lägg dem på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen på 200° i ca 3-4 minuter. Låt dem kallna. Tag upp russinen ur glöggmarinaden och låt de rinna av lite. Fördela de torkade frukttärningarna, russinen och nötter på varje pizzabotten och toppa slutligen med de 2 rivna ostsorterna. Sätt in i ugnen med grillslingan på tills osten har smält och börjar få lite fin färg. Servera varma till glöggen.
Sockersaltade kryddiga julnötter och pumpakärnor
250 g skalad mandel
250 g hasselnötter eller cashewnötter
50 g pumpakärnor
50 g råsocker eller ljus muscovadosocker
½-1 tsk salt
½ tsk malen kanel
1 knivsudd malen kryddnejlika
nymalen svartpeppar
Värm ugnen till 200°. Bred ut nötterna på en lätt oljad bakplåt och rosta nötterna i ca 8-10 minuter tills de är knapriga. Tag ut och låt svalna. Blanda socker, salt och kryddorna. Ta fram en rymlig belagd panna, värm upp den och lägg ner nötter, mandel och pumpkärnor. Strö över kryddblandningen och rosta under omrörning i ca 5 minuter, eller tills kryddblandningen har lagt sig runt om nötter och mandlarna. Tag upp och lägg dem att svalna på ett bakplåtspapper, sära lite på dem.
Honungs- och citrusoliver med kanel
500 g blandade oliver
Lagen:
1 apelsin
1 citron
1 limefrukt
½ fin hackad röd lök
2 krossade vitlöksklyftor med skalet kvar
1-2 msk flytande honung
2 tsk grovkornig julsenap
1 tsk sillkryddor
3 mindre bitar hel kanel
2 chilipepparfrukter
1½ dl olivolja
Häll av oliverna och lägg dem i en konserveringsburk. Tvätta citrusfrukterna noga och riv av skalet (gärna med ett zestjärn). Pressa ur saften från hela limefrukten, halva citronen och halva apelsinen. Kärna ur och hacka chilifrukterna fint. Blanda ihop med resten av ingredienserna till lagen och häll över oliverna. Förslut burken och ställ svalt några dagar.
Julmarmelad med rödlök, lingon och korinter
600 g röd lök
2 msk korinter
50 g strösocker
1 msk honung
½ dl vatten
1½ dl rödvin eller vinglögg
3 msk rödvinsvinäger
½ dl rårörda lingon
3 kvistar timjan
1 lagerblad
2 kryddnejlikor (stötta)
3 msk rapsolja
Skala löken och skär den i tunna skivor. Värm oljan i en rymlig gryta och strö i socker, rör runt och tillsätt lök, korinter, vatten, rödvin, vinäger, en nypa salt, kryddnejlikan, timjan och lagerbladet. Låt puttra på svag värme tills löken börjar bli mjuk, det tar ca 30-40 minuter. Öka värmen och låt vätskan som finns kvar i botten ånga bort helt, men rör då i löken hela tiden, så att den inte bränner vid. Tillsätt honung och lingon, rör om och låt det puttra lite till. Det ska bli en blank, lätt klibbig marmelad. Smaka av med lite svartpeppar och ev. mer syra och sötma om det behövs. Den här marmeladen passar bra till alla slags ostar, gärna då till ädelost, chèvre eller julcheddar. Pröva en gång att göra en smördegspizza, fördela lite av denna marmelad på en kavlad smördeg, strö eller smula över lite god ost (din favoritost) och grädda i 200° - 225° tills smördegen har fått färg och osten smält. Detta är mycket gott till glögg.
Mandelpanerad camembert eller fetaost
350 g fetaost eller omogen camembert
1 ägg
4 msk vetemjöl
4 msk mandelspån
3 msk ströbröd (gärna asiatiskt pancobröd)
1 knivsudd pepparkakskryddor
Skär fetaosten eller camemberten i ca 2 cm stora tärningar. Lägg mandelspån i matberedare och kör några varv tills det hela blivit lätt fördelad (kör ej för länge), strö i pepparkakskryddorna och ströbrödet, kör ett varv till. Vispa upp ägget med 2 msk vatten. Vänd osttärningarna först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i mandelmixen. Stek tärningarna gyllene runt om i rikligt med olja eller fritera. Tärningarna är godast varma eller helst nystekta! Servera med glögg- och svartvinbärsbräserade rödbetor.
Julköttbullar med russin
600 g fläskfärs
3-4 msk russin
1-2 dl glögg
2-3 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 silverlök
1 ägg
salt och peppar + lite malen kryddpeppar
1 knivsudd pepparkakskryddor
Blötlägg russinen i glögg några timmar eller gärna över natten. Lägg ströbrödet i mjölken en stund innan köttbullsmeten ska göras. Skala och finhacka silverlöken och fräs hacket i lite smör, det ska inte bli brynt, låt kallna. Blanda ihop fläskfärs med det blötlagda ströbrödet, det kalla lökhacket, salt, peppar, kryddpeppar samt pepparkakskryddorna och ägget. Arbeta ihop med snabba tag till en smidig färs. Ta upp russinen ur glöggen och rör slutligen ner i färsen, ev. kan man späda med glöggen som finns kvar från blötläggningen. Forma små fina köttbullar och stek dem gyllene.
Glögg- och svartvinbärsbräserade rödbetor
ca 500 g färska små rödbetor
1 bit hel kanel
2 msk rödvinsvinäger
ca 1½-2 dl vinglögg + 1 msk svartvinbärsgelé
1 apelsinskal (ca 4 cm)
2 msk apelsinsaft
1 msk rapsolja
Koka rödbetorna med roten kvar i välsaltat vatten med vinägern och kanelbiten i tills de börjar bli mjuka. Det tar ca 20-30 minuter. Tag upp dem och spola med kallt vatten och skala dem. Stora betor skärs i lite tunna klyftor och är betorna små, så halverar man dem bara. Under tiden rödbetorna kokar gör man glöggmarinaden. Häll upp glöggen, svartvinbärsgelén och apelsinskalet i en gryta och reducera det hela tills det bara återstår en tredjedel. Vispa ner apelsinsaften och sist rapsoljan, så det liknar en sirap. Lägg betorna i en gryta, ringla över glöggsirapen, värm upp och glasera betorna med den. Dra av och servera varma eller kalla tillsammans med ev. julköttbullar, mandelstekt ost eller bara med smulad ädelost och ev. rostade valnötter över. Extra festligt blir det om man strö över några granatäppelkärnor.
Fikon- och dadeltapenade till Chèvre chaud
4-6 skivor chèvreost
4-6 tunna skivor vötbröd
Tapenade:
2 dl Kalamataoliver (utan kärna)
3 färska fikon eller 3 blötlagda torkade
3 färska dadlar
2 softtorkade katrinplommon
2 svenska ansjovisfiléer
1 vitlöksklyfta (fint riven)
½ tsk kakao
1 msk balsamvinäger
2-3 msk olivolja, eller gärna min julolja
nymalen svartpeppar
ev. några droppar honung
Tvätta fikonen väl och tärna dem sedan fint med skalet kvar, tärna de torkade blötlagda fikon fint. Tärna även dadlarna och katrinplommonen fint. Dela de urkärnade oliverna och lägg dem tillsammans med ansjovisen i matberedaren, kör tills oliverna har blivit lite lätt fördelade men inte till mos. Tillsätt sedan vitlök, balsamvinäger, de tärnade frukterna samt kakao. Kör igen och mata ner oljan, men kör bara med några korta tryck, det ska bara gå ihop. Flytta över röran till en skål och smaksätt med nymalen svartpeppar och ev. en aning honung. Jag själv brukar tillsätta lite finhackad syltad apelsinskal och en skvätt konjak, det är pikant och smakar mera jul. Olivernas sälta och frukternas sötma passar mycket bra ihop, även lite damm av mörk bitter kakao! Förvara röran i en glasburk med lock i kylskåpet, den är hållbar i minst 3-4 veckor.
Chèvre chaud:
Rosta eller stek vörtbrödet knaprig. Placera en skiva chèvre på varje brödskiva och sätt in i ugnen på 200° med övervärme tills osten börjar smälta. Ta ut och toppa med den pikanta olivröran. Här skulle jag vilja ha starkvinsglögg med rom eller konjak. Strö gärna över rostade nötter eller pinjekärnor.
Juldoftande rapsolja med rostade kryddor och hasselnötter
Den här oljan går att använda på många sätt, baka, steka, droppa över en varm kitt- eller getost, i sallader och mycket gott över en ank- gås- eller kycklinglever. Att vispa ihop med en varm honung och servera till glass med några rostade mandlar eller pecannötter. Låt inte fantasin sätta stopp.
1 dl rostade hackade hasselnötter
2 kanelstänger
2 kryddnejlikor
6 kardemummakapslar
1 stjärnanis
1 vaniljstång
4 dl kallpressad rapsolja
Tag ram en konserveringsburk och lägg ner de rostade hackade hasselnötterna. Stöt kryddorna lite lätt i en mortel. Lägg dem i en panna och rosta dem tills det sprider sig en härlig doft. Flytta över till en mixer, tillsätt den sönderklippa vaniljstången och hälften av oljan. Kör igång och tillsätt resten av oljan i en jämn stråle. Kör tills kryddorna är finfördelade. Häll upp i konserveringsburken med hasselnötterna. Förslut genast och ställ burken i ett soligt fönster några dagar.