2007-11-21

- Många reseföretag bryter mot lagen
- Välj rätt karta till årets julklapp
- Experter varnar för kött med extrem hållbarhet
- Finansinspektionen vill införa småspararkommission
- Konsumentverket vill energimärka bilar
- Många i bostadsrätt har fel försäkring

Många reseföretag bryter mot lagen
13 av 32 kontrollerade reseföretag som säljer flygbiljetter via Internet bryter mot lagen. Det menar Konsumentverket som nu kritiserar de två svenska flygbolagen Golden Air och Gotlandsflyg. Enligt biljettvillkoren står inte bolagen för transporter och hotellvistelser i samband med inställda eller kraftigt försenade flyg om problemen beror på extraordinära händelser. Enligt Konsumentverket strider detta mot reglerna. På tolv andra webbplatser hade företagen i förväg lagt till olika kostnader i totalpriset, till exempel reseförsäkringar och liknande. Konsumentverket anser att det handlar om otillåten negativ avtalsbindning.

Välj rätt karta till årets julklapp
Årets julklapp tros bli GPS-navigatorer. Det tror i alla fall Handelns utredningsinstitut HUI som för 20:e året i rad utsett årets julklapp. I motiveringen skriver HUI att GPS-navigatorn på kort tid gått från att vara en dyr och svårhanterlig pryl till att bli en av elektronikhandelns verkliga storsäljare. Men samtidigt gäller det att välja rätt kartor till navigator. Tidningen M3 har testat de två dominerande kartleverantörerna Navteq och TeleAtlas när det gäller stadskörning, glesbygdskörning, intressepunkter och väg och husnummer. Navteqs kartor vann i tre av fyra kategorier. Samtidigt skriver tidningen att även om Navteq var bäst i test så finns fortfarande många felaktigheter. Bland annat hamnade testteamet vid ett stup när vägen plötsligt tog slut, samtidigt som vägen fortsatte i navigatorn.

Experter varnar för kött med extrem hållbarhet
Livsmedelsexperter varnar nu för farorna med en ny teknik som håller kött färskt i flera månader. Genom att sterilisera köttet och vakuumförpacka det i dubbla plastkamrar kan köttet hålla sig i upp till fem månader om det förvaras i max en grad, vilket är betydligt kallare än i de flesta kylskåp. Men Marie-Louise Danielsson-Tham som är professor i livsmedelshygien säger till Svenska Dagbladet att det finns risk för att till exempel listeriabakterier som letat sig in i förpackningen blir mer aggressiva.

Finansinspektionen vill införa småspararkommission
Finansinspektionen FI föreslår att regeringen ska utse en småspararkommission som ska driva en samordnad insats för information och utbildning av svenska småsparare. FI vill dessutom utveckla konsumentbyråernas verksamhet, bland annat när det gäller pris- och villkorsjämförelser, en utbyggd webbportal för småsparare samt en systematisk och heltäckande insamling av kundklagomål som riktas mot finansföretag. 

Konsumentverket vill energimärka bilar
Konsumentverket föreslår en ny märkning för att göra det lättare för konsumenter att välja energi- och miljöeffektivare fordon. Märkningen ska likna den som idag används för vitvaror, dvs. energieffektivitetspilar som signaler hur energisnål produkten är.  

Många i bostadsrätt har fel försäkring
Fyra av tio som bor i en bostadsrätt som ombildats från hyresrätt saknar rätt försäkringsskydd. Det konstaterar Trygg-Hansa i en undersökning som Dagens Nyheter tagit del av. Det många glömmer är nämligen att man som bostadsrättsinnehavare också bör ha ett så kallat bostadsrättstillägg i hemförsäkringen. Som bostadsrättsinnehavare har man nämligen ett ganska stort ansvar för skador på fast inredning, till exempel kök, badrum och ledningar.