Fördjupad kris för brittiskt bolåneinstitut

I Storbritannien fördjupas krisen för Northern Rock, ett av de största bolåneinstituten. Brittiska staten har pumpat in miljardbelopp i bolaget, men det ser kärvt ut. På tisdagen föll aktien kraftigt.

Det pekar neråt för Northern Rock. Aktien hade under en period av dagen fallit med 40 procent, sedan återhämtade den sig något. Som jämförelse kan nämnas att en aktie i början av året kostade cirka 160 kronor. På tisdagen kunde man handla den för knappt ett pund mindre än 13 kronor, alltså.

Nödkrediter
Bakgrunden är givetvis turbulensen inom bolåneinstitutet. Brittiska centralbanken har ju gett nödkrediter till bolaget eftersom dess egna lån blev så dyra. Staten fick helt enkelt skjuta till pengar för att garantera alla privatpersoners tillgångar.

Hittills har staten gått in med cirka 300 miljarder kronor. Det motsvarar omkring 10 000 kronor per skattebetalare.

Kritiken växer
Nu växer kritiken mot att skattebetalarna ska få stå för denna nota. Tidningen the Guardian ägnade på tisdagen hela förstasidan åt problemet. Kritiken växer också mot finansminister Alistair Darlings sätt att hantera det hela.

Det sannolika är nu att Northern Rock kommer att säljas. Frågan är bara hur? Om det ska säljas så som det ser ut idag eller kanske styckas sönder. En sju-åtta intressenter lär finnas, däribland den förmögne affärsmannen Richard Branson med sitt affärsimperium Virgin.

Om en försäljning ger tillbaka staten alla pengar är också oklart. Tills vidare beskrivs Northern Rock som den engelske patienten som behöver ständiga transfusioner.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se