Få rättvisemärkta bananer i butiken

Intresset för att handla rättvisemärkta produkter ökar för varje år. Ändå är det en försvinnande liten del av till exempel de bananer som säljs i svenska butiker som är rättvisemärkta.

För odlarna är det dock en stor skillnad, berättar Domingo Gómez Villalona som arbetar på en bananplantage i Dominikanska Republiken.

Stor skillnad med rättvisemärkt
För sex år sedan blev odlingen där Domingo arbetar rättvisemärkt, ett totalt okänt begrepp för honom då, men i dag är skillnaden stor tycker Domingo och hans kollega Máximo Marcelo Henriquez.

Máximo bläddrar i en pärm med foton i plastfickor och visar en vattentank, ordentliga hus, skoltoaletter, allt det som de kunnat bygga för att arbetet ger lite mer nu. Lönen är också något högre, arbetstiden reglerad, och det finns läkarvård och mediciner om man behöver.

Skillnaderna är många. Máximo och Domingo vet, för de har båda arbetat på andra plantage innan.

De är på besök just nu i Sverige genom organisationen Rättvisemärkt, som finns i drygt 20 länder i Europa och Nordamerika och arbetar för bättre priser för fattiga producenter i världens utvecklingsländer.

Bananer och kaffe
Bananer är tillsammans med kaffe de två produkter som går bäst i Sverige, ändå är det bara fråga om cirka två procent av marknaden. Andra rättvisemärkta produkter säljs i så små mängder att de knappt går att mäta, enligt Rättvisemärkts egna siffror.

För smakar det så kostar det.

– Ofta är de så väldigt dyra, tycker jag, säger George Levin, som står i en matbutik i Stockholm och plockar frukt, och det är inte alltid det blir något rättvisemärkt.

”Priset spelar in”
– Ibland, ibland inte. Priset spelar in, säger han.

– För länge sedan var jag på ett seminarium om hur arbetare på bananplantage som inte är Fair Trade behandlas, säger en annan fruktkund, Gloria Hedman.

Hon tycker också att det är lite för dyrt egentligen, men försöker ändå.

– Det var så hemskt, så sedan dess har jag försökt ändå, säger hon.

Det hänger just på informationen, tror besökarna från Dominikanska republiken. Vet man vilken skillnad borde man kunna vara beredd att betala lite mer.

Liten marknadsandel
Och även om marknadsandelen är försvinnande liten i Sverige, så expanderar de rättvisemärkta plantagerna i Dominikanska republiken just nu. Efterfrågan på produkterna är stor.

Domingo Gómez Villalona kan fortsätta att njuta av en lyx han aldrig haft tidigare under de 20 år han arbetat på andra odlingar. Han har numera rätt till semester varje år och kan besöka släkten ute i landet.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se