Tranås kommun vill ha nytt ungdomsråd

Politiker i Tranås kommun är på väg ut i skolorna för att få ihop nya medlemmar till ungdomsrådet, en grupp unga som kan vara med att påverka politiken. Rådet har genom åren bara fungerat bitvis och nu står det tomt eftersom alla tidigare medlemmar har lämnat det.

Genom Ungdomsrådet får Tranås ungdomar chansen att säga sin mening och vara med och påverka inför politiska beslut. En bra idé, tycker de vuxna politiker och kommunanställda, som Nyheterna pratat med.

Men det finns ett problem. De ungas engagemang har hittills lyst med sin frånvaro. Nu ska det bli ändring på det, för nästa månad ska en politiker hälsa på i skolornas elevråd för att få nya deltagare.

Claes Sjökvist som är kultur- och ungdomssekreterare i Tranås tror, att det kommer att finnas ett nytt ungdomsråd redan i början av nästa år. Och han tror inte att det kommer bli särskilt svårt att få de unga att engagera sig.

- Det är nog många som är nyfikna, men det är viktigt att ta kontakt med dem, så att de får veta att det är möjligt att få vara med och bestämma, säger han.

En Tranåspolitiker, som vill se det här ungdomsrådet komma till nu, är kristdemokraten Cilas Ottosson.

- Vi politiker ska skapa förutsättningar för de unga, när de verkligen vill göra något.

Kajsa Torpman, som är elevrådsordförande på Ängarydsskolan, tycker att den inställningen låter bra.

- Om man väl vill ha sin vilja igenom, tror jag att de vuxna lyssnar, säger hon.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se