Kusken Niclas Stenquist är på väg tillbaka

För drygt fyra månader sedan skadades travkusken Niclas Stenquist svårt under ett provlopp på Axevalla travbana.
Hästen han körde sparkade av honom båda armarna och han slungades ut sulkyn.
På tisdagen fick han beskedet från läkarna att han nu kan börja träna ena armen igen.
– Därmed har startskottet gått och jag ska börja jobba ordentligt. Jag ska tillbaka så fort det bara går, säger Niclas Stenquist.

Olyckan inträffade den sjunde juli. Först märks ingenting av hans skador, men när han tar i hand så är det ett stelt handslag och när han rör överkroppen försiktigt. Och när han visar rötgenbilderna är det lätt att förstå att olyckan var en fruktansvärt upplevelse:

– Min vänstra armbåge krossades. Som du ser så har underarmen gått rakt upp i överarmen. Det är bara flisor kvar. Skadan var så pass komplicerad att de fick skicka mig till Göteborg.

Han berättar att han skulle prova en häst åt en amatörtränare. Han hade värmt upp tillsammans med hästen och allting verkade normalt. Strax innan hästen började sparka hade han fortfarande inte märkt att något skulle vara fel. Han förstår fortfarande inte vad det var som fick hästen att slå bakut:

– Hästen sparkade och höger överarm krossades. Jag kände ingenting. Han hann knappt landa innan han sparkade nästa gång. Den här gången krossades vänster armbåge på mig. Jag satt fortfarande kvar. Han sparkade en tredje gång, den här gången i skrevet, och jag flög ur.

Det var först under den korta luftfärden som Niclas Stenquist började förstå att han var skadad:   

- Jag kände att högerarmen inte var där den skulle. Jag förstod att ambulansen skulle komma, men jag förstod inte hur allvarligt det var.

Allt sedan olyckan har hans kropp varit full av stålskenor, skruvar och spik. En av spikarna var 36 cm och opererades ut för bara några veckor sedan. Efter den operationen tycker Niclas Stenquist att han mår mycket bättre:

– Jag har slitit med att bli av med morfinet som jag har tagit under fyra månader. Bara det har varit en pärs. Men jag mår mycket bättre nu än för några veckor sedan.   

Han har tillförsikt nu och målet är inställt:

– Jag är så tjurig att det inte är mycket att välja på. Antingen lägger man ner eller så kör man helhjärtat. Jag beräknar genomgå min sista operation i april eller maj, så jag kan tidigast vara tillbaka i maj.