Hjälp börjar nå fram i Bangladesh

I Bangladesh börjar nu hjälpen nå fram till dem som mist sina hem i cyklonen. Behovet av mat och mediciner är stort och vintern kan bli svår att klara för de hemlösa.

Det är ett stort område som drabbats, nästan 70 mil kustremsa. Fyra miljoner människor har blivit hemlösa, tre tusen har mist sina liv och det är enligt de officiella siffrorna. Hjälporganisationer på plats tror att det är många fler.

Elizabeth Narrowe arbetar för Sida och har besökt två av de värst drabbade områdena. På en dålig telefonlina berättar hon att hjälparbetet har kommit igång på en del ställen. På andra platser saknas fortfarande det mesta.

– Jag tror att det är väldigt olika. Där vi var hade folk fått lite hjälp men det behövs mycket mer. Där hade de fått ungefär tio kilo ris per hushåll och en del vattenreningstabletter. En annan svensk organisation som var i ett annat område sa att hjälpen började nå fram där, säger Elizabeth Narrowe.

Matförsörjning hotad
Fläckvis är skörden helt förstörd. Eftersom Bangladesh drabbades av översvämningar tidigare i år som spolade bort grödor och åkermark kan det bli stora problem med matförsörjningen i landet.

Snart kommer vintern och det kommer att förvärra situationen ytterligare för dem som mist sina hem. I kylan behöver man ordentliga hus och filtar för att klara sig.

Mitt i förödelsen börjar människorna röja upp och planera för morgondagen.

– Där vi var idag, där såg vi att livet går vidare. Man försöker röja upp och människor har börjat göra temporära skjul. Folk försöker att få igång livet igen, säger Elizabeth Narrowe.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se