Mångmiljonkonkurs för SB Broadband

Bredbandsbolaget SB Broadband som skulle förse landsbygden i Sörmland med bredband är försatt i konkurs.
Bolaget har under en längre tid brottats med ekonomiska problem, men förra veckan gick det inte längre utan en ansökan om konkurs lämnades in till Solna tingsrätt. 

Det var förra tisdagen som SB broadband på egen begäran försattes i konkurs med skulder på cirka 6 miljoner kronor.

Det handlar till största delen om löneanspråk från tidigare anställda men också om skulder till statliga Terracom.

Bolaget har också skatteskulder på närmare 90-tusen kronor registrerade hos kronofogden.

Konkursförvaltaren Stefan Christensson har haft en första kontakt med företrädare för bolaget, men ännu är många delar i konkursen oklara.

Bolagets tillgångar ska enligt förvaltaren ligga på cirka en och en halv miljon kronor i fordringar från kunder.

SB Broadband fick uppdraget av Regionförbundet Sörmland värt 25 miljoner kronor att som entreprenörer ansvara för att bygga ut trådlöst bredband på landsbygden i Sörmland, men bolagets framfart är kantad av frågetecken och misslyckanden.

Tidigt i våras hoppade en operatör av på grund av samarbetsproblem vilket gjorde att utbygganden försenades då SB Broadband själva var tvungna att ta över ansvaret som operatör.

En knapp månad senare avslöjades att uppdragsgivaren Regionförbundet Sörmland betalat bolagets konferensnotor och restaurangräkningar för över 300-tusen kronor - något som godkänts av regionförbundets direktör bakom ryggen på regionförbundets socialdemokratiska styrelseordförande Marita Bengtsson, som gick i taket när hon fick reda på det.

Samtidigt avslöjades det att SB Broadbands VD Ronny Vanberg, tidigare fått sparken som IT-chef i Katrineholm.

I somras kom sen chockbeskedet att SB Broadbands 300 hundra kunder stod utan bredband sedan bolaget inte kunnat betala sina skulder på då 1,6 miljoner kronor.

Trots vädjanden från VD Ronny Vanberg vägrade kommunerna i Sörmland att skjuta till mera pengar, och i augusti sades de anställda upp.

Kort före konkursen ska bolaget ha fört över alla sina basstationer och all annan teknik till ett närstående bolag.

Konkursförvaltaren Stefan Christensson säger att han nu kommer att särskilt syna hur den affären gått till, men att det i dagsläget inte finns några misstankar om oegentligheter.

Bolaget SB Broadbands styrelse sitter på Nordirland.

Vi har sökt men inte nått SB Broadbands VD Ronny Vanberg.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se