Goda resultat av alkoholprojekt i Solna

Förebyggande alkoholarbete bland unga fungerar. Det visar ett fyra år långt försök i Solna och fem andra kommuner i landet. Jämfört med 2003 är det betydligt fler högstadie- och gymnasieelever i Solna som uppger att det är svårare att komma över alkohol enligt Kajsa Snidare, samordnare på kommunens socialförvaltning.

– Jag vill ju tro att det är våra förebyggande insatser som i alla fall har en del av effekten. Vi har ju jobbat från MVC och BVC till förskola, skola och gymnasium, men våra prioriterade målgrupper är barn, ungdomar och deras föräldrar.

Och det är där som de bästa resultaten visat sig också?

– Ja, det är det absolut, säger Kajsa Snidare, samordnare på Solnas socialförvaltning.

Resultatet av det fyra år långa försöket där Solna deltagit är tydligt, enligt socialförvaltningen i Solna. Det är färre vuxna som köper ut eller som överhuvudtaget bjuder sina tonåriga barn på alkohol och det är alltfler butiker som inte säljer öl till unga under 18.

Socialförvaltningen har också haft stenhård koll på, som man säger, misstänkta krogar som tidigare misskött serveringen till underåriga. Till och med där har det blivit bättre enligt socialförvaltningen. Vid en oanmäld kontroll häromveckan skötte sig alla ökända krogar utmärkt.

Så utvecklingen är positiv, men Kajsa Snidare medger att det finns mycket kvar att göra. Det bekräftas också av några unga som Radio Stockholms reporter träffar i Solna Centrum. 18-årige gymnasieeleven Michael Adnan ger inte mycket för kommunens arbete så här långt.

– Det går fortfarande att få tag på alkohol så lätt som möjligt, oavsett om det är svart eller genom systemet. Man märker inga minskningar alls, säger Michal Adnan.

Det har blivit svårare för unga att handla på krogen till exempel, säger socialförvaltningen?

– Det är kanske sant, för på krogen är de väldigt stränga med ID-kort och sånt och kollar bilder och så. Men man kan ju gå in i krogen, när jag var under 18 gjorde jag det och så beställer en annan person åt en.

Du har inte märkt av det här arbetet från kommunen?

– Nej absolut inte och jag är helt seriös, säger Michael Adnan.