Polisen får nya direktiv om rättsintyg

Vid 89 procent av våldsbrottsanmälningarna i Sverige görs ingen rättsmedicinsk undersökning och när det görs rekvirerar polisen ibland inte rättsintygen till förundersökningarna. På tisdagen lovade justitieminister Beatrice Ask i riksdagen att särskilt våldtäktsutredningarna ska bli bättre och att hon ska utfärda nya direktiv så att polisen inte av snålhet avstår från att beställa rättsintyg.

När någon våldtas är det viktigt att en rättsläkare undersöker offret och utfärdar ett så kallat rättsintyg som detaljerat beskriver exempelvis skador i underlivet, fragment från klösmärken och kroppsvätskor från förövaren.

Eftersom ord ofta står mot ord och vittnen ofta saknas är ett detaljerat rättsintyg avgörande för att gärningsmannen ska kunna fällas.

Polisen vill spara pengar
I en ny utvärdering pekar Rättsmedicinalverket på att polisen sedan förra året får betala 2 700 kronor styck för rättsintygen och därför för att spara pengar ibland bara använder en kopia av sjukjournalen som är gratis men som har mycket sämre bevisvärde.

I även i de fall där det regelmässigt utfärdas rättsintyg, exempelvis vid den speciella våldtäktsmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, rekvirerar polisen ibland inte ens intygen till förundersökningen.

I riksdagen frågade på tisdagen vänsterpartiets Lena Ohlsson varför det är så.

”Det går trögt i frågan”
– Det går väldigt trögt så länge det är fråga om kvinnor och speciellt när det gäller de här sexualbrottsmålen, sa hon.

För ovanlighetens skull var hon och justitieministern i interpellationsdebatten eniga över blockgränserna om att våldtäktsutredningarna måste bli bättre och justitieminister Beatrice Ask lovade nya direktiv till polisen.

– Men det var väl tusan om vi inte lite snabbare skulle kunna se till att man använder rättsintyg på ett vettigt sätt och att man faktiskt använder den möjligheten. Vi vet ju att det är en viktig pusselbit för att komma längre i sak. Jag vill också säga att den här regeringen är väldigt på de här frågorna. Vi sätter inte kvinnor på undantag, sa justitieminister Beatrice Ask.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se