Rhodesialedaren Ian Smith har avlidit

Premiärministern för Rhodesia, nuvarande Zimbabwe, Ian Smith har avlidit på ett ålderdomshem i Sydafrika - 88 år gammal. Smith utropade den brittiska kolonin Syd-Rhodesia, till den självständiga staten Rhodesia och bröt med Storbritannien 1965.

Ian Smith styrde Rhodesia fram till 1980 då den nuvarande ledaren Robert Mugabe tog över makten och landet bytte namn till Zimbabwe.

Ian Smith föddes 1919 i gruvstaden Selukwe på landsbygden i det som i dag är Zimbabwe.

Under andra världskriget tog han värvning i det brittiska flygvapnet och tjänstgjorde som stridspilot. Vid två tillfällen blev hans plan nedskjutet.

I dåvarande Sydrhodesia engagerade han sig politiskt och var med och bildade högerpartiet Rhodesian Front och 1964 blev han premiärminister.

Ian Smith trodde på den vita rasens överlägsenhet och förespråkade fortsatt vitt styre i landet. I strid med Storbritanniens vilja förklarade han Rhodesia som självständigt 1965.

Det ledde till sanktioner från omvärlden och så småningom också ett gerillakrig mot det vita styret.

Under hårt tryck från gerillarörelsen och omvärlden gick Smith med på förhandlingar som ledde till vapenvila och fria val 1980. Valet blev en storseger för Robert Mugabe och hans ZANU-parti.

Smith satt kvar i parlamentet fram till 1987 och drog sig därefter tillbaka från den aktiva politiken. Han bodde sedan omväxlande på sin farm och inne i huvudstaden Harare och förblev en hård kritiker av Robert MUgabe och dennes styre.

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se