Svårt att stoppa avstängda studenter

I våras uppmärksammade P4 Västmanland att studenter som stängts av från Mälardalens högskola ändå kunde fortsätta studera. Nu har personalen fått tydligare direktiv, men trots det är det mycket svårt att hindra en avstängd student från att vara med på föreläsningar.

Under tisdagen rapporterade P4 Västmanland om ytterligare ett fall av fusk på Mälardalens högskola, och att en student stängts av.

Men det är svårt att hindra en avstängd person från att ändå komma till högskolan:

- I princip kan ju vem som helst gå på våra föreläsningar, eftersom lokalerna är så pass öppna och eftersom vi oftast inte har någon närvarokontroll, säger Alf Karlsson, kanslichef på Mälardalens högskola.

- Och vi har ju inga vakter som går i lokalerna jämt och har fotolistor på folk.

Sedan i våras när, P4 Västmanland uppmärksammande svagheter i systemet mot fusk, har högskolans jurist varit ute på alla institutioner och gått igenom med personalen vad det är som gäller när en student stängts av.

Hon gick bland annat igenom hur de spärrar en student i det system som hanterar studentuppgifter. När studenter spärras kan de bland annat inte få några poäng, låna böcker på biblioteket, tenta en kurs eller använda skolans datorer.

- Om man upptäcker att en student som är avstängd finns inom högskolans lokaler så är det ju naturligtvis en skyldighet för den anställda som upptäcker det att tala om för studenten att de inte får vara här, säger Alf Karlsson till P4 Västmanland.