Svår situation för romer i Rumänien

I Rumänien hade många romer hoppats att situationen med diskriminering skulle bli bättre när landet gick med i EU för snart ett år sen. Men det här året har de kränkande uttalandena från politikerna varit fler än tidigare år, anser en av landets största humanitära organisationer för romer.

– Vi har alla hoppats och förväntat att det ska bli bättre, men så har det inte blivit, säger Violetta som är en pensionerad sömmerska och rom i Bukarest.

”Galna uttalanden”
Hon lägger ifrån sig sin bibel på sängen. Violetta är upprörd över tonen både hos politikerna och medierna. Och på organisationen Romani Criss som arbetar med frågor för romer på Balkan säger ledaren Magdalena Matache att de hade förväntat färre kränkande uttalanden och mer politisk korrekthet i en EU-anda. Men det det blev precis tvärtom, säger hon.

– 2007 blev året med helt galna uttalanden av Rumäniens president, utrikesminister och premiärminister, säger Magdalena Matache.

Bland annat har utrikesminister Adrian Cioroianu tvingats be om ursäkt för att ha sagt att han vill deportera grupper av människor till arbetsläger i Egyptens öken. Uttalandet gjordes i diskussionen om romers kriminalitet i Italien. Intoleransen har ökat, enligt Romani Criss.

Hoppas på EU
EU hade anmärkningar på Rumänien när det gäller diskrimineringen av romer inför inträdet. Och även om fler instrument finns på plats för att ta itu med problemen så är inte den politiska viljan tillräcklig, anser Magdalena Matache. Hennes organisation har klagat på politikers uttalanden till den myndigheten som arbetar mot diskriminering och till en domstol.

Pensionerade sömmerskan Violetta hoppas fortfarande att EU-medlemskapet kan ändra situationen. EU är som en familj, medlemmarna ska stötta varandra för att det ska gå bra för alla, inte bara för några, säger hon. Men vi får vänta lite till på att det blir bättre för oss romer i Rumänien, tror hon.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se