Utländsk arbetskraft framför unga

Arbetsmoralen bland unga uppfattas många gånger som så låg, att flera företag i länet hellre föredrar att anställa utländsk arbetskraft.

- De vill inte alls jobba med det här yrket, jag vet inte varför, de vill tjäna lätta pengar, säger företagaren Bilyan Kraev, som driver en fasadputsfirma i Jönköing.

En attityd som också företagaren Niklas Håkansson har märkt.

-  Tider, sköta sig på arbetet och verkligen vilja prestera sitt yttersta på arbetet, är inte prioriterat hos ungdomar idag. Prio ett är att tjäna pengar, säger han.

Båda företagarna har tröttnat och satsar därför hellre på folk, som har såväl kompetens som verklig vilja att arbeta - därför har de på senare år börjat vända sig utomlands.

- Arbetsmoralen är definitivt högre där plus kunnandet är också högre, säger Niklas Håkansson.

”Kan i vissa fall handla om bristande motivation”

Kenneth Strand, ombudsman på fackförbundet IF Metall, tycker inte att den här beskrivningen stämmer utan menar, att ungdomar i dag gärna vill ha jobb och därmed tar sitt ansvar.

Tony Sjölander, ansvarig för marknadsföringen på Bäckadalsgymnasiet,  känner inte heller igen problemet. Nästan 80% av hans drygt 150 industrielever får jobb, men han menar att arbetsmoralen är sämre bland studerande, som inte har kommit in på den linje de egentligen vill gå.

- Det har varit elever, som inte har kommit in på sitt förstahandsval och då har väl motivationen varit därefter, säger han.

Högt upp på en byggnadsställning i Jönköping står två bulgarer och putsar en husvägg, de jobbar på Bilyan Kraevs firma.

- De vet vad de gör, de vill både tjäna pengar och jobba.

- Men handlar det inte om att utnyttja utländsk arbetskraft med långa dagar och låga löner?

- Mina anställda jobbar sju till fyra som alla andra och har rätt löner som alla andra, säger Bilyan Kraev. 

Reporter Pernilla Arvidsson
 pernilla.arvidsson@sr.se

Jessica Sonelius
 jessica.sonelius@sr.se