Rekordhöga rapspriser stoppar biosatsningar

Priserna på raps är rekordhöga och flera satsningar runt om i Sverige på att göra diselolja av råvaran ser nu ut att inte bli av.

I Skänninge avvaktar företaget Energifabriken vad som händer med priserna eftersom det i nuläget är svårt att få någon lönsamhet i att göra biodisel av rapsen.

–Som läget är nu har vi gjort alla föreberedelser för att börja producera biodisel men avvaktar med investeringen för utrustning och uppstarten berättar David Varveryd delägare i Energifabriken.

Flera satsningar kanske inte blir av

Energifabriken i Skänninge har satsat stort för att bygga upp en fabrik som skulle producera 4 miljoner liter rapsolja per år.
2006 fick de ett statligt bidrag på 2,4 miljoner kronor , såkallade KLIMP pengar, för att kunna uppföra fabriken.

Men då rapspriset är rekordhögt så är det svårt att få lönsamhet i att göra biodiesel och flera satsningar i Sverige, tillexempel i Karlshamn, ser nu ut att utebli.

Andra råvaror inte aktuella i Skänninge 

Undantaget är den rekordstora satsning som företaget Sweden bioenergy gör på Händelö i Norrköping där de tänkt att producera 330 miljoner liter biodiesel av raps årligen.

Så småningom räknar företaget att gå över till andra råvaror.

Men det är inte aktuellt för energifabriken i Skänninge.

–Det är bara raps som är aktuellt för vår del eftersom raps har de bästa egenskaperna som biodisel och det är raps som odlas i Östergötland säger David Varveryd.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se