Mariestadsbor protesterar mot boende för missbrukare

Planerna på ett gruppboende för missbrukare i villaområdet Krontorp i Mariestads kommun har väckt starka känslor hos dem som bor där.
Nu har grannarna har gjort en namninsamling för att stoppa planerna.
- Krontorp är kommunens barntätaste område. Därför tycker vi att placeringen är olämplig, säger Håkan Sandstedt som är en av de boende i området.

Socialförvaltningen i Mariestad planerar att lägga gruppboendet i en ledig lokal som finns vid infarten till Krontorps bostadsområde.  

Från början var det tänkt att det inte skulle finnas någon personal nattetid på boendet, men nu har förvaltningen planer på att även flytta dit härbärgets två platser för att på så sätt lösa personalfrågan nattetid.  

Grannarnas protester handlar inte om rädsla för att missbrukarna inte ska sköta sig utan om att de tycker att kommunen inte tänkt till, säger Håkan Sandstedt:

– Vi tycker bara att placeringen är olämplig eftersom det finns så mycket barn och ungdomar här. Vi tycker inte att de har uttömt andra möjligheter. Och att lösa det här med personal nattetid genom att ställa hit lite baracker med fler boende i, tycker vi inte heller är riktigt genomtänkt.   

Elisabeth Olsson, chef för individ- och familjeomsorgen i Mariestad, menar att planen är genomtänkt bra. Hon tror inte att de boende kommer att störas av missbrukarna:  

– Erfarenheten från liknande boenden är att det är väldigt lugnt ikring dem. Ska man stöka, då stökar man inte vid sitt boende. Några garantier kan vi såklart inte ge, men det kan vi aldrig göra med några människor.

Under onsdagen väntas kommunstyrelsens arbetsutskott fatta beslut om missbrukarboendet.