Tomrummet efter Harry Potter

Lotta, Signe och Dean var här och vi diskuterade Harry Potter. Och så tipsade de om vad vi Harry-fans ska läsa när serien nu är slut!

Lotta Olsson tipsar om Liam Heam: ”Över näktergalens golv” och de fyra följande böckerna i Sagan om Otoriklanen. Och även om Robin Hobb som har skrivit ”Mördarens lärling” och ytterligare åtta böcker i samma serie.

Signe Carlberger föreslår att man läser Philip Pullman - ”Den mörka materian” - en serie som består av ”Guldkompassen”, ”Den skarpa eggen” och ”Bärnstenskikaren”.

Vi har fått tips från er lyssnare också - fortsätt maila in era förslag på grym fantasy som vi kan fylla våra liv med nu när Harry är över...

/Hanna

Sofie föreslår:

”Malazan Book of the Fallen” av Steven Erikson, om man vill ha EPISK fantasy. Dessutom fantasy som inte behandlar läsaren som en idiot genom att förklara allt allt allt hela tiden utan låter henne tänka själv. Man kan även läsa Skivärlden (Discworld). I stortsett fristående böcker, underbara karaktärer och lager på lager med betydelser. Discworld är lättsam underhållning eller tänkeväckande och viktigt, och det är helt upp till läsaren hur mycket man vill tänka. Underbart.

John skriver:

Måste tipsa om ”The Black Magician trilogy” av Trudi Canavan. Riktigt bra fantasy på engelska som det talas för lite om! I böckerna får man läsa om hur huvudpersonen Sonea upptäcker sina magiska förmågor och hur hon lär sig leva med dem. Böckerna tar också upp homosexualitet i trollkarlsvärlden, något man inte läser så ofta om i fantasyböcker vad jag vet!

Emma rekommenderar:

Min favoritförfattare är Neil Gaiman. Han är så otroligt mångsidig. Han skriver både fantasy, lite science fiction, både böcker, tecknade serier, filmer och barnböcker, och allt jag läst av honom har varit otroligt bra.

Mort skriver:

Vet inte om de är nämnda men ett lite mer vuxet alternativ till HP är ju Terry Pratchetts böcker om Skivvärlden. Mycket humor och egensinnighet.