Svenljungarånaren är gripen Mitsubishistöld blev hans fall

Den man som misstänks utfört dubbelrånet i Svenljunga tidigare i höstas har av allt att döma gripits.  Stölden av en Mitsubishi på kvällen innan blev hans fall.

När han för fjärde gången stal en Mitsubishi så var var det bara för polisen att börja spana efter bilen och det gav resultat.

Det var vid niotiden i morse som polisen grep en 32-åring man i Göteborg. Han misstänks för att ha varit på väg att slå till mot ytterligare en bank.

Mannen var vid gripande beväpnad med skjutvapen men gripandet skedde odramatiskt.

Mannen misstänks också för bankrånen i Lilla Edet och på Wieselgrensplatsen i Göteborg.

Mannen är inte tidigare känd av svensk polis.

Men redan på tisdagskvällen gick larmet att ett nytt bankrån kunde vara på gång i Västsverige.

Anledningen till farhågorna var att en Mitsubishi återigen hade stulits på tisdagskvällen i Göteborg under omständigheter som liknade händelserna som föregick de tre andra rånen.

Polisen var mycket förtegen under morgontimmarna men hade koncentrerat spaningarna till bland annat Hisingen eftersom det var där tidigare rån mot Mitsubishiägare hade ägt rum. 

Dubbelrånaren från Svenljunga kunde alltså vara på gång att göra ett nytt rån.

Bakgrunden är att rånaren fyra gånger tidigare hade en kommit över Mitsubishi-bilar i Göteborg. Rånaren var den här gången återigen maskerad med en halsduk och gick fram till en bilägare som parkerat sin bil vid Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Rånaren hade ett pistolliknande föremål i handen. Det här hände vid halvåtta tiden i går kväll.

Den här händelsen hade alltså mycket stora likheter med tre andra händelser i Göteborg då en rånare kom över Mitsubichibilar.

Vid alla dessa tre tillfällen så har banker kort därefter rånats. Det har skett i Göteborg, Lilla Edet och senaste vid dubbelrånet i Svenljunga. Då rånades två banker Swedbank och Handelsbanken med bara någon minuts mellanrum.

Det har ofta gått upp mot fyra veckor mellan rånen men nu är det sex veckor sedan det senaste rånet inträffade.

Polisens intensiva spaningar gav resultat vid niotiden i dag då mannen greps.

                                                Pär Sandin
                                                      par.sandin@sr.se