"SAS har åtgärdat säkerhetsproblemen"

En rapport från norska luftfartsmyndigheten fastslog i våras att det inte är säkert att flyga med SAS. En olycka kan inträffa när som helst, skrev myndigheten då. Men nu säger samma myndighet att SAS har åtgärdat säkerhetsproblemen.

– De har tagit grepp om saken, bland annat genom organisationsförändringar och rekryteringen av flygpersonal, säger Anna Brandal, informationsansvarig på norska luftfartsmyndigheten.

Så idag är det säkert att flyga med SAS?

– Idag ser vi på det som att det är tryggt att flyga med SAS.

Den kritiska rapporten skrevs i mars av den norske flygsäkerhetsexperten Kjell Klevan.

”SAS har gått från att vara ett robust och tryggt flygbolag till ett skröpligt och sårbart, med en ovilja att erkänna egna fel”, skrev Kjell Klevan.

Han hade bland annat granskat en incident i Shanghai, där SAS genomförde en flygning trots att kaptenen strax före start hade sett att bränsle rann ut från ena vingen.

”Det är bara en tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar”, skrev Klevan.

Risken kvarstår, enligt experten
Enligt den danska tidningen Jyllands-Posten säger den norske experten att SAS fortfarande idag har en dålig säkerhetskultur och att risken för en allvarlig olycka kvarstår.

Men varken den danska eller den norska luftfartsmyndigheten håller med honom. Klevan själv ville på onsdagen inte uttala sig vidare i frågan.

Flygbolaget SAS å sin sida tillbakavisar expertens kritik. Det finns ingen grund för att generellt ifrågasätta säkerheten i SAS utifrån ett par incidenter, skriver SAS i ett pressmeddelande.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se