Göteborgspolisen får förstärkning

Uppdaterad 12:45
Efter angreppen mot polis och åklagare i Västsverige den senaste veckan får den lokala polismyndigheten inte bara hjälp från rikskriminalen. Nu kommer också poliser från Malmö och Stockholm till Göteborg för att delta i kraftsamlingen mot den organiserade brottsligheten i Västsverige.

– Vi har ju en länspolis som är väldigt stark redan från början som har det här uppdraget. De förstärks ju nu lokalt med vissa resurser och vi får även resurser från rikskriminalen och vi får även från Stockholm och Malmö i vissa avseenden, säger länspolismästare Krister Jacobsson.

Vad för slags resurser?

– Vi vill ju ha förmåga att kunna bedriva riktig gripandeverksamhet. Vi tar hit olika former av spanare, utredare och insatspersonal. Vi måste ju skapa en uthållighet över dygnet och tiden och det klarar inte vi själva, säger Krister Jacobsson.

Flera våldsdåd
På tisdagen detonerade en sprängladdning utanför hemmet till en åklagare i Trollhättan. Förra veckan besköts fyra helikoptrar i en hangar på Säve flygplats och också polisstationen i Partille.

Enligt polisen är det olika kriminella gäng och nätverk som ligger bakom angreppen och därför behöver alltså den lokala polisen i Västsverige ännu fler poliser som kan delta i det praktiska arbetet, sedan förra veckan är till exempel nationella insatsstyrkan på plats i Göteborg.

Nu kommer också spanare och utredande poliser från polismyndigheterna i Stockholm och Malmö till Göteborg, förutom rikskriminalpolisen.

Samarbete mellan myndigheter
För att stoppa de kriminella gängen och nätverken vill bland att polisen att det ska bli ett betydligt bättre samarbete mellan flera olika myndigheter, till exempel Skatteverket, försäkringskassan och kronofogdemyndigheten.

– Problemet är att vi tidigare har arbetat stuprörsmässigt på detta. Skatteverket och kronofogden har jobbat på sitt och vi har jobbat på vårt. Vi vill nu fördjupa samarbetet mellan myndigheterna och göra ett individbaserat samarbete. Alla ska veta vilka vi jobbar med och på vilket sätt vi är intresserade av de olika gängmedlemmarna och sedan jobbar vi gemensamt mot dem utifrån våra egna förutsättningar, säger Krister Jacobsson.

Samarbetet diskuteras
Just samarbetet mellan olika myndigheter kommer nu att diskuteras på justitiedepartementet med justitieminister Beatrice Ask som på onsdagen är på besök i Göteborg.

– Problemet är att dels måste man hitta en formel för hur samverkan ska gå till, men sedan är det också så att man måste ibland veta vem det är som bestämmer över vad och det där måste man hitta en modell för som är bra, därför att det är synd om alla måste uppfinna hjulet, säger Beatrice Ask.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se