ETER ONSDAG 21 NOVEMBER

Reningsverket i Visby klarar EU-krav på kväverening

EU-kommissionen har stämt Sverige inför EU-domstolen. Anledningen är att de svenska avloppsreningsverken inte helt uppfyller kraven på kväverening. Men Gotlands kommun klarar kraven, efter en ombyggnad som kostat 36 miljoner, säger Ulrika Jägerup som är är ansvarig för öns avlopp.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Fattiga och rika bland anställda i kommunen

Flera hundra jobb kan försvinna inom Gotlands kommun de kommande åren. Fackförbundet SKTF befarar att över 300 tjänster kommer att försvinna inom ett par år.
Och för dem som är anställda i kommunen kan det vara rätt olika förutsättningar, beroende på i vilken förvaltning man arbetar. En del får äta jullunch, andra får klara sig utan.
Kommunens högste tjänsteman, regiondirektör Bo Dahllöf, bekräftar att det blir färre anställda i kommunen i framtiden.

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Kris satsar på gotländska ungdomar

Organisationen Kriminellas revansch i samhället, KRIS tänker nu satsa på att försöka nå gotländska ungdomar som behöver lite extra stöd och hjälp. Meningen är att förhindra att ungdomarna hamnar i brottslighet eller droger, säger Robert Bolin,  ordförande i KRIS på Gotland.

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Nu behövs mycket ljus i höstmörkret

Det är mulet och ganska mörkt ute så här års. Hur ska man egentligen bete sig så här års och man inte kan åka till något soligare ställe men ändå vill ha lite ljus? Ljusforskaren Torbjörn Laike tycker att vi nog måste vara ute, även om det känns ljusare inne än utomhus.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

 Living Room har säsongsavslutning

”Det musikaliska vardagsrummet” Living Room samlar sig till höstavslutning i Vinterträgården i Wisby hotel, med en rad singer/songwriters. Bland dem gotlänningen Tobias Fröberg, Simon Linge och John Burger, innan julshowerna kör igång.
Det berättade Annika Fehling som skaffar fram artister från fjärran länder.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se