Golf: Sverige en av favoriterna i par-VM

Sveriges duo Peter Hanson och Robert Karlsson hör till förhandsfavoriterna när World cup i golf drar igång på torsdag morgon svensk tid.

Hela 28 länder kommer till start på Mission Hills i södra Kina. Tävlingen kan därför kallas för inofficiella VM, eftersom så pass många länder deltar.

Årets svenska lag består av Peter Hanson och Robert Karlsson. Sverige har triumferat en enda gång, det var 1991 som Anders Forsbrand och Per-Ulrik Johansson tog hem segern i Rom.

Tävlingen pågår i fyra ronder. Torsdag och lördag spelar lagen fyrboll och fredag och söndag är spelformen foursome.

Veteranen Robert Karlsson ser verkligen fram emot World cup.

– Det är speciellt att spela för sitt land, säger Karlsson.

USA har dominerat World cup och vunnit två dussin gånger sedan den första upplagan 1967. Men amerikanerna verkar inte prioritera årets tävling och ställer upp med Boo Weekly och Heath Slocum, rankade på 23:e respektive 30:e plats på årets USA-tour.

Då verkar både Sydafrika och England ha betydligt slagkraftigare lag. Retief Goosen spelar i par med Trevor Immelman för Sydafrika. England litar på Ian Poulter och nyblivne Europaettan Justin Rose.

Om svenskarna har fyra bra dagar ska de kunna vara med i segerdiskussionen. Åtminstone Robert Karlsson verkar vara i bra form. För några dagar sedan var han ett särspel från att vinna i Hong Kong.


Paul Zyra

paul.zyra@sr.se