Politiskt krav på extra möte om besparingar inom landstinget

Oppositionen inom Landstinget Västmanland begär nu ett extra landstingsfullmäktige för att diskutera tjänstemannaförslaget om hur landstinget ska spara 90 miljoner kronor på tre år. Det som upprör är bland annat förslaget att stänga akuten i Köping nattetid, och mötet kommer att bli av.

- Vi behöver diskutera förslaget för att det har så stora konsekvenser på sjukvården. Det förslag som är lämnat går helt ifrån den överenskommelse som vi hade 2003 om hur vården skulle se ut i Västmanland, säger socialdemokraternas gruppledare i fullmäktige oppositionsrådet Denise Bergström.

Mer exakt hur då?

– Till exempel att vi skulle ha två akutsjukhus där Köping var ett mindre akutsjukhus för att klara behovet hos västmanlänningarna. Då tycker vi att det här är en fråga som måste diskuteras innan man fattar beslut, svarar Bergström.

– Vi är med på att beslut ska fattas i landstingsstyrelsen, för det är ju de beslutsvägarna vi har, men konsekvenserna kan vara så stora att det är viktigt att det lyfts till en politisk debatt.

Extramöte i januari

Landstingsfullmäktiges ordförande Stefan Johansson säger att de lagliga kraven för ett extra fullmäktige är uppfyllda och att det därmed kommer att bli ett sådant. Exakt när är inte klart än, ”men det blir i januari någon gång”, säger han.

Översatt till antal tjänster kan 300 vara på väg att dras in inom Landstinget Västmanland, även om sjukvårdsdirektören Rolf Forsström har sagt att han hoppas att man ska klara det genom så kallade naturliga avgångar. Tjänstemännen har som vi tidigare berättat listat ett 30-tal förslag till förändringar mestadels besparingar men också några satsningar som att öppna en onkologisk mottagning. Bland de föreslagna besparingarna finns nedläggning av familjeläkarmottagningarna i Virsbo, Västerfärnebo, Skultuna och en av de båda mottagningarna i Sala. Vid sidan av det finns också en nedläggning av nattakuten, dialys-mottagningen och den ortopediska slutenvården i Köping med på tjänstemännens lista.