Lasso onsdag 21/11

Nu har Mattias äntligen blivit Nicole

I Lasso fick du träffa Sara Nicole Nina Eriksson från Nässjö. Hon är inte vilken kvinna som helst fastän det är just vad hon vill vara...

Hon föddes nämligen som Mattias, fick skägg och penis, men heter idag Nicole, har ljus röst och en vagina... Efter 34 år är hennes kroppsliga resa äntligen slut.

Vår reporter Pernilla Arvidsson har under flera år följt Nicoles resa genom tankar, läkarbesök och psykologer...

Stundtals har det varit väldigt svårt för Nicole Eriksson från Nässjö, född man, men nu kvinna både till utseendet, juridiskt och till namnet. Genom åren har hon inte bara sköljt ner hormontabletter utan mängder av antidepressiva medel. Men sedan i somras är hon äntligen nöjd:

Vårdpersonal HBT-utbildas

Nicole har alltså bytt kön - från man till kvinna - och hon har i den processen haft mycket med vården att göra.

Men hur rustad står vårdpersonal inför att bemöta patienter, som är HBT-personer - dvs homo, bisexuella och transpersoner?

Joakim Edvinsson, utvecklingsledare på Landstinget i Jönköpings län, har dragit igång en HBT- utbildning för att vårdpersonal i landstinget ska bli bättre på det här.

Och det är egentligen inte så komplicerat, det gäller bara att bli medveten om att alla inte är heterosexuella, säger projektledaren Joakim Edvinsson.

Behöver pojkar prata?

Det är rubriken på en öppen föreläsning i Jönköping i kväll. Föreläsare är Magnus Sjögren, beteendevetare, utbildare och känd från TV!

Dorotea har träffat många av världens stora

Dorotea Bromberg har varit förläggare i mer än 30 år. Hon började verksamheten tillsammans med sin pappa hemma i köket 1976. Och under åren har hon träffat många om världens största författare.

Idag var hon på besök på Stadsbiblioteket i Jönköping och berättade om några av dessa möten.

Eftersom hon är en strängt upptagen kvinna, så haffade vår reporter henne på stationen, precis innan hon steg på tåget för att åka tillbaka till Stockholm.

Och hon har svårt att säga vilket författarmöte som varit intressantast:

Anna från Jönköping - korre i Sydafrika

I Lasso onsdag var det dags att presentera en ny korre, nämligen Anna Byren i Durban i Sydafrika, som hette Johnsson, när hon växte upp i Jönköping. Och hur hamnade hon då i Sydafrika?

Spännande i Vetlanda ikväll

Vetlanda BK spelar en viktig match i elitserien i bandy ikväll - möter Tillberga från Västerås.

Gert Olsson, som bevakar matchen för sportradion, tror att det blir en mycket spännande match.