Färre bilar till skrot när premie togs bort

Antalet bilar som skrotas har mer än halverats sedan reglerna ändrades i somras och den som skrotar sin bil inte längre får pengar för det.

Att det blir färre bilar märks bland annat hos Helena Woxby som driver en bilskrot i Järvsö i Hälsingland.

– Det kommer in mycket mindre bilar och på en vecka får vi in det som vi tidigare fick in på en dag. När det till och med kan kosta att lämna in bilarna, lämnar de dem hellre på gården eller kör ut dem i skogen, säger bilskrotaren Helena Woxby.

Hälften så många bilar
Vägverkets statistik stödjer Helena Woxbys upplevelser på skroten. Jämfört med tredje kvartalet förra året skrotades mindre än hälften så många bilar under juli, augusti och september, cirka 30 000 jämfört med tidigare knappt 70 000.

Den första juni i år ändrades reglerna för bilskrotning. Nu är det gratis att lämna bilen till skrot, men man får heller ingenting tillbaka.

– Antalet skrotade fordon har gått ner avsevärt efter att premien togs bort första juni, säger Kjell-Åke Sjödin, fordonsexpert på Vägverkets trafikregister.

Vad kan det få för konsekvenser att folk inte skrotar i samma omfattning?

– Dels låter man bilarna stå kvar hemma, dels försöker man sälja dem i stället för att skrota eftersom man i dag inte får någon premie.

Enligt Vägverket kan den kraftiga nedgången i antalet skrotade bilar vara en effekt av att det skrotades rekordmycket innan premien togs bort. På några dagar i juni tog pengarna i bilskrotningsfonden slut.

Nu ska Vägverket betala ut ytterligare pengar från fonden. Den som skrotade sin bil av årsmodell 1988 eller tidigare mellan den 6 juni och den 6 juli kan räkna med att få 4 000 kronor utbetalt.

Premien återinförs inte
På miljödepartementet har man inga planer på att återinföra en allmän skrotningspremie, men Helena Woxby är övertygad om att färre bilar kommer att skrotas framöver.

– Folk vill inte skrota bilar när de inte får ut pengar från skrotningsfonden längre. Det är inte bra för miljön att bilarna står så som de gör, för just de här bilarna som lämnas på skogsvägar kan de ha tagit bildelar ifrån och så läcker de och det ser för eländigt ut, säger bilskrotaren Helena Woxby.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se