"Bush försökte dölja sanningen"

En tidigare pressekreterare i Vita Huset anklagar höga regeringsföreträdare för att ha vilselett honom och det amerikanska folket om ett uppmärksammat fall med en CIA-läcka.

President George Bush var inblandad i försöken att dölja sanningen, hävdar den förre pressekreteraren.

Den tidigare pressekreteraren i Vita Huset, Scott McLellan, har skrivit en bok om sin tid som talesman för president Bush, och i ett kort utdrag ur den kommande boken säger han att presidenten var inblandad i försöken att vidarebefordra falsk information. På vilket sätt president Bush skulle vara inblandad framgår inte, och McLellan själv har valt att inte kommentera den kommande boken än.

Stabschefen dömdes och fick nåd
Det det handlar om är det mycket uppmärksammade fallet kring Valerie Plame, en hemlig agent vid underrättelsetjänsten CIA. Hennes man, en amerikansk före detta ambassadör var öppet kritisk mot Bush-administrationens anfall mot Irak, och strax efter hans kritik så avslöjade någon Valerie Plames identitet, att avslöja en CIA-agents namn är straffbart.

En brottsutredning inleddes om vem som hade läckt namnet. Utredningen ledde ända upp till de högsta medarbetarna i Vita Huset. Vicepresidentens stabschef, Lewis Libby dömdes till fängelse, men blev i somras benådad av president Bush.

Vidarebefordrade falsk information
När skandalen briserade stod pressekreteraren Scott McLellan, gång på gång på podiet i Vita Husets pressrum och försäkrade att Vita Huset inte var inblandat.

Nu, skriver han i den kommande boken, att det inte var sant. Jag vidarebefordrade falsk information utan att veta om det, skriver McLellan, och både vicepresidenten och presidenten själv var inblandade i att jag gjorde så.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se