Putin valtalade inför trogna anhängare

Den ryske presidenten Vladimir Putin valtalade på onsdagen inför tusentals anhängare i Lusjnikistadion i Moskva. Presidentens budskap var dels att rösta på Enade Ryssland, dels en varning för oppositionen som finansieras av utländska krafter.

”Jag är för Putin, jag är för Putin” skanderade några tusen röd-vit-blå flaggviftande unga på sportstadion Lusjniki i Moskva så intensivt att presidenten avbröts.

Hans uppmaning att rösta på det parti vars lista han toppar, Enade Ryssland, var inte nödvändig i den den totalt Putintrogna församlingen. Presidenten varnade ändå för en sjakalaktig opposition.

Putin oroad för utländskt stöd
Putin talade om att det finns de som fortfarande slinker in på utländska ambassader och söker stöd från utländska fonder och regeringar istället för att söka stöd hos sitt eget folk.

Putin i svart kostym och polotröja anklagade dessa krafter för att vilja destabilisera landet. Det vill de för att kunna utföra sin smutsiga trick i det tysta, enligt Putin.

Mötet organiserades av en ny rörelse Za Putina, för Putin, en rörelse vars enda mål är att behålla presidenten vid makten.

Hans framträdande påminde om en rockstjärnas då han mitt i folkhavet kindpussande kvinnor, skrev autografer och skakade hand med de företrädesvis unga som fanns på plats.

Putin i ledning i ny undersökning
Enade Ryssland beräknas vinna stort med två tredjedelar av rösterna enligt en opinionsundersökning på onsdagen. Det ökade stödet tillskrivs helt president Putin. Ytterligare ett parti tar sig över sjuprocentspärren, kommunistpartiet.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se