Niska tror på gruvbrytning

Kommunledningen i Pajala har fortfarande stora förhoppningar på att gruvbrytningen i kommunen ska bli av trots att bergmästaren Jan Olov Hedström menar att man ska vara försiktig i förhoppningarna om att det ska bli en gruvbrytning.

Någon större oro finns inte hos Pajalas kommunalråd Bengt Niska (s) som har stora förhoppningar om att gruvan i Kaunisvaara ska öppnas och med det skapa arbetstillfällen.

Att det ännu inte kommit in någon ansökan om gruvbrytning menar han att det kan finnas en anledning till.

Om gruvan blir av och ska öppnas till i slutet av 2009 som förhoppningarna är, krävs mycket planering från kommunen. Bland annat när det gäller infrastruktur, bostäder och annat som kan behövas om det bli stor inflyttning. Den planeringen ska enligt Bengt Niska redan vara igång, men i vilken omfattning vill han inte säga.

Vad säger då Bengt Niska till skeptikerna eller kanske till realisterna? För enligt statistiken är det en av 200 prospekteringar som blir gruvor.

Men Bengt Niska tror inte att det är några lycksökare som vill starta gruvan.

- Om 50-100 miljoner kronor plöjs ner och jag har svårt att tro att de inte vill få ut något av det. För en sak är säker Pajala kommun har inga pengar att bistå företaget, säger Bengt Niska.