M i Karlskrona gör upp med Sd om skolan

Trots att moderaterna centralt beslutat att partiet inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna, har moderaterna i Karlskrona gjort upp med Sd om förändringar i kommunens skolor.

Partiledaren Fredrik Reinfeldt håller dock fast vid att det inte ska vara något samarbete.

”Vill inte samarbeta”
– Vi har i partistyrelsen och i vårt parti diskuterat och kommit fram till att vi inte vill luta oss mot Sverigedemokraterna och inte ha något organiserat samarbete och göra oss beroende av dem för att nå majoritet.

– Detta är vi brett överens om i moderaterna, och jag kan inte de enskilda sakförhållandena i Karlskrona, men det gäller naturligtvis i hela landet och jag tycker inte att det ska ändras i något fall, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Sverigedemokraterna är vågmästare i Karlskrona som styrs av en fempartikoalition med de borgerliga partierna och miljöpartiet.

Tidigare har koalitionen fört mer allmänna samtal med Sverigedemokraterna, men nu har det i stället blivit konkreta förhandlingar om vilka skolor olika årskullar ska gå i, enligt KG Svensson, moderat kommunalråd i Karlskrona.

”Svårt att styra”
Svensson menar att det blir svårt för de borgerliga partierna att styra Karlskrona om Reinfeldts allmänna linje ska gälla.

– Då kanske vi inte ska leda Karlskrona i så fall. Vi styr i minoritet och det vet Reinfeldt om. Vi ska få fram en skolpolitik som är viktig för Karlskronaborna och få en enighet om detta. Vi har inte fått enighet med socialdemokraterna. Det går inte att styra då, vi har inte majoritet, säger KG Svensson, moderat kommunalråd i Karlskrona.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Kim Ohlsson, SR Kronoberg och SR Blekinge
kim.ohlsson@sr.se