SR är landets mest trovärdiga företag

Sveriges Radio är det mest trovärdiga företaget i landet, och har därmed gått om Ikea som toppat listan under de senaste åren. Strax bakom följer universitet och högskolor. Det visar en nätundersökning som gjorts i samband med Medieakademins årliga förtroendebarometer.

- Trots att jag inte är förvånad över att förtroendet för Sveriges Radios ökat, är jag otroligt glad över att Sveriges Radio och public service får detta bevis på att vi motsvarar människors högt ställda förväntningar, säger vd Kerstin Brunnberg.

Sveriges Radios vd skriver också direkt till sin personal:

”Jag vill tacka er för att för att ni varje dygn gör radio och webb som leder till en sån framgång - och detta i ett läge när det finns de som tycker att public service spelat ut sin roll. Kan de ha mer fel.”

Undersökningen visar också att nästan varannan svensk tycker att landets politiker har dålig moral. Även journalister och företagsledare får dåliga moralbetyg, medan forskare anses ha god moral.

Mest anmärkningsvärt, enligt undersökarna själva, är att förtroendet för politiska institutioner fortsätter att stiga. Vad gäller riksdagen är det en del av en långsiktig trend - men resultatunderlaget har förändrats efter fjolårets regeringsskifte.

Störst förtroendetapp jämfört med i fjol står Ericsson för med en minskning på sex procentenheter.