Information ska minska de falska larmen

Räddningstjänsten i östra Blekinge hoppas att deras besök på skolorna ska leda till färre falska larm och bränder som är anlagda av ungdomar.

Räddningstjänsten i östra Blekinge har fokuserat på att åka ut och träffa länets femteklassare för att berätta mer om sitt arbete.

Där har de bland annat pratat om varför man ska låta bli att leka med eld eller larma räddningstjänsten i onödan. Enligt brandmannen Stephan Åkerström kan det leda till att de inte kan åka på andra larm.

– Alla vet nog inte vilka konsekvenser det kan få. De här  kanske man får bort om de förstår att vi hellre vill åka på en trafikolycka och rädda liv än att åka på ett larm där någon har tänt eld på tidningar i en trappuppgång, säger han.

Enligt Stephan Åkerström är det ganska vanligt med falska larm och anlagda bränder. Och han hoppas att informationen i skolan ska hjälpa till att få bort det.

– Nu får vi ju ut budskapet under några år. Man hoppas att de nu tänker sig för när de känner för att leka med tändstickor, säger han.

Malin Nilsson
malin.nilsson@sr.se