Starka reaktioner efter bombdåd
Reaktionerna är starka inom rättsväsendet efter att en åklagares bostad sprängdes i Trollhättan igår. Det förekommer hot mot åklagare i Sörmland, även om det är ovanligt säger de åklagare som Sveriges Radio Sörmland talat med.
– Det som hände är ju förskräckligt och samtidigt så blir man ju väldigt arg, säger Tomas Bergström som är åklagare i Eskilstuna.
Hur stor hotbilden mot åklagare är här i Sörmland är svår att säga. Chefsåklagare Anders Öjert i Nyköping säger att händelser som den i Trollhättan är ett hot mot rättssäkerheten och demokratin.
Enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet (Brå) gjort i samarbete med bland andra åklagarmyndigheten och säkerhetspolisen, tillhör åklagare en av yrkesgrupperna som är mest utsatta i samhället.
För att förhindra det här tror Tomas Bergström, åklagaren i Eskilstuna, att buggning eller infiltrering kan var bra verktyg, men allt handlar om vad politikerna vill.
De åklagare i Sörmland som Sveriges Radio pratat med är alla överens om att det som hände i Trollhättan är fruktansvärt, men att det som hände lyckligtvis är en ovanlig händelse, även om det förekommer hot mot åklagare även här i Sörmland.
Layla Bagge är vice chefsåklagare och säkerhetsansvarig på åklagarkammaren i Eskilstuna. Hon vill varken säga något om hotbilden här eller hur säkerheten ser ut.
Däremot säger hon att sedan tingsrätten sprängdes i Eskilstuna den 12 juni 1996 har hennes syn på säkerhet förändrats, att det inte längre bara kan vara hot utan att förövarna nu går från ord till handling.
Chefsåklagare Anders Öjert i Nyköping säger att han tycker att det är förskräckligt att man ska behöva drabbas på grund av vilket yrke man har. Dessutom menar han, liksom andra, att det är farligt för rättssäkerheten och demokratin.
– För att hindra att sådana här saker ska hända gäller det att ha en rak rygg och gå vidare. Men samtidigt säger han att det är viktigt att vi ser allvaret i det här, säger Anders Öjert.
Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se