Våldet vid studentfester ska stoppas

Genom projektet Student 08 hoppas polisen och Stockholm stad att våldet i samband med studentskivor, ska bli mindre nästa år. Årets studentfirande i Stockholm går till historien som det våldsammaste hittills. 24 våldsamma bråk inträffade som direkt kan kopplas till studentskivor, enligt Citypolisen.

– Jag tror väldigt mycket på den här idén, det är ju viktigt att vi hittar ett sätt att göra det här på ett så säkert och bra sätt som möjligt, säger Anders Häregård, som är tillståndschef för Stockholms stad, och med och driver Student 08.

Varför tror du att det ser ut så här, att studentskivor spårar ur?

– Ovana gäster är en tänkbar förklaring, överhuvudtaget att folk är ovana vid att dricka och inte riktigt vet var de har sina gränser. Och serveringspersonalen kanske inte alltid är tillräckligt uppmärksam på det så att man stoppar serveringen i tid, säger i han.

Citypolisen och Stockholms stad har inlett ett samarbete för att få få ordning på studentfirandet. Genom samarbete med krögare, skärpta kontroller och ökad polisbevakning av krogar och festlokaler ska projektet Student 08 halvera de anmälda våldsbrotten.

I år anmäldes 24 våldsamma brott i samband med studentskivor. Det är det mest våldsamma studentfirandet Citypolisen varit med om.

Vid flera av bråken hamnade berusade ungdomar i stora slagsmål där flera personer fick ta emot både sparkar och slag mot kroppen och huvudet.