Storbråk i landstingsstyrelsen

Det politiska bråket i landstingstsyrelsen rasar vidare. Under tisdagen krävde det socialdemokratiska oppositionsrådet Jörgen Danielsson att den ekonomiska krisen i inom landstinget kräver att landstingsstyrelsens moderata ordförande Lotta Finstorp ska avgå med omedelbar verkan. Nu svarar Lotta Finstorp med hårda anklagelser mot Jörgen Danielsson.

– Socialdemokraterna har talat om att man sträckt ut en hand för att hitta samförståndslösningar, men det har varit en knuten hand. En judaskyss, säger Lotta Finstorp, moderat ordförande i landstingsstyrelsen i Sörmland.

Samtalstonen mellan ledarna för de politiska blocken i landstinget är nu hårdare än någonsin. Efter flera oklarheter om utnämningen av en ny toppchef i landstinget krävde socialdemokraterna med Jörgen Danielsson i spetsen att pånytt att landstingsstyrelsens moderata ordförande, Lotta Finstorp, ska avgå.

Lotta Finstorp svarar med att anklaga Danielsson för lögner och att allt tal om en utsträckt hand i själva verket är ett förtäckt knytnävsslag.

Enligt Lotta Finstorp handlar det om ren elakhet från Danielssons sida, och hon hävdar att det inte bara inom majoriteten som man tröttnat på den.

– Det finns en kritik mot hans hårda, elaka ledarskap inom socialdemokraterna, säger Lotta Finstorp.

Men socialdemokraternas gruppledare Jörgen Danielsson kontrar och anser att den moderatledda landstingsstyrelsen missköter sitt ledarskap och att alliansen inte tar ansvar för ekonomin som i hälso- och sjukvårdsnämnden är 79 miljoner minus.

Socialdemokraterna är kritiska till hur landstingets ekonomi sköts och att ledningen vill tillsätta en ny topptjänsteman samtidigt som ledningen beslutat om anställnings- och inköpsstopp.

– Den utsträckta handen har alltid varit allvarligt menad. Problemet är att majoriteten inte visat något tillmötesgående. Lotta Finstorps reaktion idag tolkar jag som att de slåss för sin egen överlevnad och arvoden och titlar. Jag slåss för våra medborgare, patienter och personal. De kontakter som jag har haft säger att det är bra att vi äntligen sätter ner foten och att den här majoriteten inte kan sköta ekonomin.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se