SLU firar trettio år med miljonfest

I år fyller Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, trettio år. I kväll kulminerar firandet i en stor fest på konserthuset i Uppsala, det blir mat och underhållning för de 1300 anställda som valt att komma på festen.

Notan för festligheterna, den hamnar på nästan två miljoner kronor.
- Vi har väntat i trettio år på den här festen, det är vår första gemensamma fest. Det säger Kjell-Arne Nilsson, informatör på SLU i Uppsala.

Drygt 1300 personer kommer alltså på SLU-festen i konserthuset i kväll, den stora majoriteten är från Uppsala, men drygt 300 är från SLU-orterna ute i landet, bland annat från Umeå, Alnarp och Skara. Det är just kostnaden för resa och hotell för dessa personer som gör att priset för arrangemanget drar iväg. Av totalkostnaden på nästan två miljoner kronor är hälften bara för resa och boende för de drygt 300 från andra orter än Uppsala. Ca 250 av dem flygs in till festen.
- Det är klart att många av medarbetarna tycker inte att det är kul att vi har de här bokade flygresorna. Eftersom vi gärna vill hålla på det här med miljöprofil har vi köpt utsläppsrätter, säger Kjell-Arne Nilsson.

Den enda alkoholen som ingår i kväll är ett glas vin till maten, sedan får gästerna betala själva om de vill dricka mer. En halv miljon kronor går själva middagen på, och resten, 400 000 kr, är kostnader för vakter och personal på konserthuset samt hyra av lokalerna och teknik. Dessutom blir det underhållning på scen.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se