Polisen frustrerad över rånvågen

Eftermiddagens rån mot en närbutik i Johannelund i Linköping är det tredje i staden på mindre än ett dygnt och det tolfte i länet på två månader. Polisen hinner knappt läsa igenom en utredning innan nästa hamnar på bordet och än så länge går de allra flesta förövarna fria.

– Det är frustrerande att så många blir drabbade av den här typen av brott, säger Nils Ahlberg utredningsledare för grova brott vid polisen i Östergötland.

I går kväll fick Osama Jalil och hans bror ovälkommet besök i sin tobaksaffär i Majelden i Linköping. Tre män, två av dem beväpnade krävde att få pengarna i kassan.

– De sa att de ville han pengarna i väskan, mer sa de inte. Jag sa bara åt dem att gå ut i början. Till slut sa jag, dra åt helvete ni får inga pengar av mig, säger Osama Jalil.

Vad tänker man när de står där och kräver att få ens pengar?
– Man tänker inte så mycket i början för det händer så fort. I början tänker man bara på hur ska man klara sig.

Det gick bra för Osama och hans bror. Rånarna lämnade butiken utan några pengar och ingen kom till skada. Men dagens och gårdagens rån  läggs till en redan diger lista hos den särskilda grupp på polisen som försöker klara upp samtliga rån den senaste tiden.

– Vi har arbetsuppgifter, helt klart, säger Nils Ahlberg som är utredningsledare för den särskilda utredningsgruppen.

Ungdomsgäng bakom rånen
Tolv rån i Östergötland på mindre än två månader, åtta av dem i Östergötland. Det är mycket, tycker även en rutinerad utredare som Nils Ahlberg.

Han är ganska säker på att flera av rånen har samma gärningsmän och i Linköping säger han att det är någon form av ungdoms gäng som utför rånen.

– Vi är ganska säkra på att några av rånen är det samma människor som är inblandade. Det är olika grupperingar som begår de här brotten och vi tror att man inom de här grupperingarna känner till vilka det är som utför rånen.

Kommer att åka fast
Han säger att de fått in tips, såväl från allmänheten som polisens kriminalunderrättelsetjänst, som pekar ut personer som kan vara inblandade i rånen men utan något konkret att gå på kan polisen inte göra mycket i dagsläget.

Att rånarna kommer att åka fast är Nils Ahlberg övertygad om. Förhoppningsvis innan de slår till igen.

– Ju fler brott de begår ju större blir sannolikheten att de åker fast. Jag är övertygad om att de kommer att lagföras för rånen.

Brottslighet smittar
Det är anmärkningsvärt många rån som drabbat Östergötland den senaste tiden men att ett brott får efterföljare tycker han inte är så konstigt.

– Det är ett känt faktum att brottslighet smittar. Det är som på nittiotalet när vi hade mycket bankrån.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se