Kritiken växer mot vårdvalsreform

Nu växer kritiken mot den stora reformen Vårdval Stockholm som sjösätts om en dryg månad. Varje patient ska kunna lista sig hos vilken husläkare eller vårdcentral man vill, men såväl experter som privata vårdgivare, varnar nu för ett dråpslag mot vården i socialt utsatta förorter.

– Jag tycker att det här är ett svek mot de befolkningsgrupper som har en utsatt situation, säger Eva Olsson, verksamhetschef på privata Storvretens vårdcentral i Botkyrka. Hon är mycket oroad.

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi som arbetar jobbar i den här typen av områden talar om problemen, det är vår skyldighet, det vore oetiskt att inte göra det. Jag tycker att det är mycket allvarligt, säger hon.

Det som gör Eva Olsson mest upprörd är det nya ersättningssystemet. Som Radio Stockholm tidigare rapporterat är tanken från den borgerliga landstingsledningen att jämna ut de ojämnheter som finns idag.

Alla läkarbesök - långa som korta - ska ge lika stor ersättning, förutom om det handlar om äldre patienter. Dessutom får varje vårdcentral betalt efter hur många patienter som är listade just där.

Förenklat innebär det att vårdcentraler i rika områden och i innerstan med många äldre blir vinnare, medan fattiga områden med yngre, men ofta lika sjuka patienter förlorar pengar jämfört med idag. Om det handlar om privat eller landstingsdriven vård spelar ingen roll.

Per Wändell, på Landstingets Centrum för Allmänmedicin, är kritisk mot kravet på alltfler och kortare läkarbesök. Han varnar för att vården kan komma att kollapsa helt på många håll.

– Jag är ju rädd för att man kommer driva bort läkare. Det är tungt att arbeta i de här områdena och ska man sen ha löpandeband princip också, man orkar inte med det. Det finns en risk att man blir utbränd och ger sig iväg helt enkelt, säger Per Wändell.

Enligt Per Wändell är det här verklighet redan idag i till exempel sydvästra Stockholm.

– Ja på en vårdcentral vet jag att flera har sagt upp sig och det är en vårdcentral som har brottats med problem. Man har lyckats lösa det men nu blev det här sista spiken i likkistan, säger Per Wändell.