Irakier återvänder till Irak

Uppdaterad 22:15
Många irakiska flyktingar har den senaste tiden återvänt till Irak, bland annat på grund av den förbättrade säkerheten i landet. Iraks migrationsminister uppger att i snitt 1600 flyktingar nu återvänder varje dag.

Men FN:s flyktingorgan UNHCR anser att situationen i stora delar av landet fortfarande är för osäker för att flyktingarna ska uppmanas att återvända.

Under oktober, då skolorna började i Irak, återvände 45 000 irakier till landet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. De flesta vänder tillbaka från grannlandet Syrien, som har tagit emot absolut flest flyktingar, nästan en och en halv miljon.

Startbidrag
Den amerikanska militären uppger att det nu utförs färre attacker i landet än för två år sedan och den irakiska regeringen vill gärna se flyktingarnas hemvändande som ett bevis på att irakierna själva märker att våldet har minskat.

För att uppmuntra återvändandet får familjer 800 dollar i startbidrag och från och med måndag kommer det att gå gratis bussar från Syriens huvudstad Damaskus.

Men enligt UNHCR:s talesman Peter Kessler så är situationen i södra och centrala Irak fortfarande för osäker för att uppmana flyktingar att återvända och till brittiska BBC säger han att bara en liten del av dem som FN har varit i kontakt med uppger den förbättrade säkerheten som orsak till att de åker hem.

Inga jobb
Fler pekar på att det är svårt att få jobb i Syrien och att de inte har några sparpengar kvar. Dessutom har Syrien infört nya regler som gör det svårare för irakier att få visum.

Att de flesta som återvänder kommer från Syrien tyder också på att ekonomin spelar en avgörande roll, det var de fattigaste som flydde till Syrien medan många av de mer välbeställda irakierna flydde till Jordanien. Därifrån återvänder inte flyktingar i alls samma utsträckning.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se