Statsministerns resa till Mugabemöte - inte färdigdiskuterad, säger fp-ledaren

Folkpartiledaren Jan Björklund säger att det fortfarande inte är klart om Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att åka till EU-toppmötet mellan Afrika och EU, där Zimbabwes president Robert Mugabe väntas delta.

Tidigare har folkpartiets utrikespolitiska talesman sagt att Reinfeldt bör stanna hemma och när nu folkpartiledaren, utbildningsminister Jan Björklund, för första gången uttalar sig i frågan säger han till Ekot att det fortfarande inte är avgjort om Reinfeldt ska åka eller ej.

– Det är en diskussion som ännu inte är färdig i regeringen och vi får väl se var vi landar. Å ena sidan är det viktigt att markera mot Mugabe, å andra sidan är det här toppmötet mellan EU och Afrika mycket centralt, säger Jan Björklund.

Du säger att ni inte är färdiga. Men statsminister Fredrik Reinfeldt har ju hela tiden sagt att en bojkott inte är aktuell?

– Den frågan har ännu inte diskuterats i regeringen och den är inte färdigdiskuterad.

Det du säger är ändå att det fortfarande inte är klart om Fredrik Reinfeldt kommer att åka?

– För min del är frågan inte färdigdiskuterad och vi får se var vi landar, säger Jan Björklund.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt ger inte intryck av att några diskussioner återstår och han anser att han företräder hela regeringen när han hittills gett intrycket att det inte är akuellt med någon svensk bojkott av EU:s toppmöte med Afrika.

– Jag uppfattar att jag ändå företräder regeringens samlade mening när jag har framfört detta, säger statsministern.

Jan Björklund tycker inte att frågan är slutdiskuterad än. Vad säger du om det?

– Då får väl ha ta upp det till diskussion.

Kan folkpartiet påverka på något sätt här?

– Folkpartiet ingår i regeringen, men jag menar att jag ändå har framfört regeringens samlade mening. Det är också ganska sent i processen nu. Vi har ju markerat gentemot EU:s ordförandeland Portugal att vi önskar att man markerar att Mugabe inte borde närvara.

Detta att folkpartiet inte tycker att det är slutdiskuterat än tyder det på att moderaterna har ett för stort inflytande över utrikespolitiken?

– Det tror jag inte alls. Vi har samma utgångspunkt att vi inte gillar det som sker kring Robert Mugabe och det kan man då låta komma till uttryck på lite olika sätt, säger statsministern.

Det omtvistade toppmötet mellan EU och Afrika hålls den åttonde och nionde december i Lissabon. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown är hittills den ende regeringschef som sagt att han bojkottar Lissabonmötet om Mugabe kommer.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se