Kulturkrönikan 25 november

Kulturkrönikan handlar om medias kanske vanligaste djur, nämligen tidningsankor och stilgrodor. I boken Tidningsankor bjuder Kristoffer Lind på seriösa men bisarra tidningscitat från vår tid.

Sångerskan Birgit Nilsson höll sin egen död hemlig i 16 dygn, avslöjade Expressen. Medan Aftonbladet avslöjade ministern som inte fick dra av sin klänning. Och politikern som inte fick någon fallskärm och därför hoppade av. Samma tidning berättade överraskande att arbetslösa nu har rätt till dagisplats.

Göteborgstidningen förklarar för läsarna att fullmåne inträffar då sol och måne står mitt emot varandra, med månen mellan sig. Det händer enligt tidningen en gång i månaden.

Hufvudstadsbladet berättar om vandaler som välte gravstenar. Deras syfte: att väcka uppståndelse. I Norrländska socialdemokraten möter en våldtäktsman som inte får resning medan Dagens Industri finner att det finns tre sorters människor: de som kan räkna och de som inte kan.

Gotlands Allehanda förkunnar att kor som betar på flera tusen meters höjd ger mer mjölk än kor som går på marken. I Svenska dagbladet undrar en läsare: jaga vill sälja villan men inte sambon - hur ska jag göra?

Sydsvenskan berättar om våldtäktsmannen som dömdes till två år i Eslöv, medan Värnamo tidning berättar om Mårten som efter 47 år på sjöbotten återfick sin vigselring.

Stockholm City berättar om sjukhuset som brutalt skickade hem en hemlös. I Metro kunde man läsa såväl om en yrkesmördare misstänkt för mord, som ett topplessförbud för kvinnor där polisen väntas se mellan fingrarna.

Smålandsposten skrev om två par som vänsterprasslat ett halvår utan att någon av de fyra visste något, medan Sydsvenskan råder läsarna att satsa på socialt kapital: Gå på dina vänners begravning så kommer de på din!

Helsingborgs dagblad finner att halvmiljonen svenska lider av ”dylexi”, medan Barometern skriver om 4 slaktsvin som kom till Kalmarslakteriet i så dåligt skick att de fick avlivas.

I Svenska Dagbladet möter vi politikern Ericsson som tycker det är viktigt att vara realist. Efter nio år i riksdagen säger han sig sakna den förmågan.

I Alingsås-kuriren utdelar en läsare veckans ros till ”den överläkare som upptäckte min blindhet. ”

Stilgrodor i media har också listats i l Grönköpings veckoblad och tidningen Journalisten, och i Lasse Anrells återkommande böcker Sportgrodor.

Här möter bland andra fotbollstränaren som har hustrun som bollplank, boxaren som inte nöjde sig med tredjedelen av matchgaget utan krävde fjärdedelen och tv-kommentatorn som lugnar tittarna: ”Det finns inga skäl att kasta yxan i sjön – snarare tvärtom!”

Förarglig är dödsannonsen som blev fel: ”Sörjes närmast av bedrövad änka” råkade bli ”bedrövad anka”. När rättelse kom dagen efter löd texten: ”Sörjes närmast av bred-rövad änka.”

Punkt för kulturkrönikan.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se