30-tal villor utrymda vid brand i Nödinge

Ett 30-tal villor fick utrymmas natten till torsdagen på grund av explosionsrisken efter en brand i en industribyggnad i Nödinge några mil norr om Göteborg.

Branden som bröt ut vid 21.30-tiden på onsdagskvällen ödelade hela byggnaden på ett industriområde.

Vid räddningstjänstens ankomst framkom att det fanns ett flertal gasbehållare i fastigheten. Då en övertändning av dem var nära förestående kunde brandmännen inte ta sig in i byggnaden för att föra dem i säkerhet.

Explosioner
Ett antal mindre gasolbehållare exploderade, men kvar i byggnaden fanns acetylen och syrgasbehållare. De kan explodera och flyga iväg upp till 300 meter.

--Acetylenbehållarna är särskilt lömska, säger räddningsledaren Bo Carlsson, i ett pressmeddelande. De kan explodera upp till 36 timmar efter brandpåverkan.

Om gasbehållarna inte är åtkomliga för vattenbegjutning och inte heller går att punktera genom beskjutning återstår inget annat än att ta beslut om att evakuera de personer som finns i riskzonen.

Evakuering
Strax före klockan 01 fattades beslut om utrymning av ett 30-tal fastigheter. Kommunens centralkök samt flera andra verksamheter finns inom det evakuerade området. De kommer inte att kunna ha verksamhet under torsdagen.

Allmänheten och de boende kan få information om händelseutvecklingen på Ale kommuns hemsida. Ingen människa kom till skada vid branden under onsdagskvällen.

TT