Tomten reser till Hongkong

I början av december ska Tomten i Gällivare åka till Hongkong tillsammans med några av sina nissar. Uppdraget är att sprida den svenska jultraditionen och evenemanget Tomtarnas vinterspel.

- Ja, vi ska göra ett tomtarnas vinterspel för barn och en uttagningstävling till nästa års vinterspel så att det kan komma en representant, en tomte, från Hongkong till Gällivare, säger Tomtefar, Sivert Svensson från Gällivare.

Inbjudan från Hongkong kommer från en stor varuhuskedja i Kina.

- Det kom ett mejl med en förfrågan om vi hade möjlighet att komma ner och göra någonting. De vill veta litegrannn om svenska jultraditioner så vi ska ta med gamla julbonader och tomtar och berätta om mattraditioner och sådant, säger Tomtefar.

Tomten och hans nissar kommer att informera så mycket som möjligt om Gällivare dess aktiviteter och utbud. Bilder och annat informationsmaterial kommer att finnas med i bagaget till Hongkong.

Och Tomten har en dröm, en dröm om att Tomtarnas vinterspel ska växa och att tomteverksamheten i Gällivare ska pågår under en längre tid av året.

- Gärna att den får växa ut över vintern, alltså hela december och kanske januari månad. Då kan turister komma hit och ha upplevelser med tomtar, hästar, kälkar, fullmåne, norrsken, mörker, kyla och allt som vi tycker att vi ska sälja, säger Tomterfar, Sivert Svensson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten