Ö(s)tros backar om flyttpengar

Den före detta näringsministern Thomas Östros (s) lovade för 2,5 år sedan att LKAB skulle avsätta 2,5 miljarder i en flyttbuffert för Kiruna och Malmberget. Men inte enda krona avsattes under hans ministertid. Idag anser Thomas Östros att det räcker med att det statliga bolaget tjänar mycket pengar.

Det blev ingenting av Thomas Östros beslut som näringsminister, att staten skulle se till så att LKAB avsatte minst 2,5 miljarder kronor till framtida flyttkostnader i Malmfälten.

- LKAB är ett företag som har så starkt kapital att de har möjlighet att ta ansvar. Det känner jag mig väldigt trygg med, säger Thomas Östros.

Men en som inte känner sig lika trygg över att det inte finns någon flytt-spargris är Kenneth Stålnacke (s), kommunalråd i Kiruna. Har ser istället en stor fara med att det saknas en flyttbuffert.

- Risken är att LKAB inte gör lika stora vinster om några år, när man ändå måste fortsätta att lösa in fastigheter. Då kanske det inte finns resurser tillgängliga, säger Kenneth Stålnacke.

Kiruna kommun jobbar nu för att den borgerliga regeringen istället ska se till att LKAB bildar en speciell flyttstiftelse. Och trots att Thomas Östros själv för 2,5 år presenterade idén att LKAB skulle avsätta 2,5 miljarder till flytten anser han idag att det är fel att göra så.

- Jag tycker inte att man ska ta bort pengarna från LKAB innan de behövs. Det är mycket bättre att pengarna finns och förräntas i bolaget, säger han.

Läs tidigare nyhet: