Efter Sveriges Radio Kronobergs granskning - nu kräver kommunalråd bättring

Efter Sveriges Radio Kronobergs granskning som visade att kommunens miljöbilar tankas med vanlig bensin, går nu kommunalrådet Bo Frank (m) ut med en uppmaning till alla inom kommunen att de måste tanka mer etanol

- Jag kommer att kontakta alla chefer, nämndsordföranden och ordföranden för kommunala bolag, säger Bo Frank.
Av Växjö kommuns bilar är 70% miljöbilar och kan tankas till exempel med etanol. Men ändå var 80% av det bränsle som anställda tankade förra året vanlig bensin. Det rapporterade Sveriges Radio Kronoberg i början av november.
- Jag trodde inte det var sant, säger kommunalrådet Bo Frank som nu alltså bestämt dig för att prata med samtliga chefer och orföranden inom kommunen och kräva bättring.

Gröna bilister 

Några som också reagerat kraftigt på siffrorna är föreningen Gröna bilister och det kan få konsekvenser för Växjö kommun. För Gröna bilister har tidigare gett Växjö kommun väldigt höga betyg i sina undersökningar om utsläpp från bilar, men efter Svergies Radio kronobergs granskning kommer betyget troligen sjunka. Och Växjö riskerar också att bli av med utmärkelsen ”Miljöbilsbästa kommun.”
Och något bra svar på varför det blivit såhär, i den kommun som ofta vill framhäva hur miljövändlig den är, det har inte Bo Frank.
- Följsamheten mot beslut är inte alltid hundra procent i så här stora organisationer, säger Bo Frank.
Något mål för hur mycket etanol respektive bensin som ska tankas finns inte, och det är svårt på en del platser i kommunen att få tag i etanol.
- Men merparten av det som tankas i miljöbilar måste ju självklart vara förnybart bränsle, säger Bo Frank.
Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se