Ekobrott i miljonklassen på Gotland

Ett misstänkt fall av momsbedrägeri i miljonklassen på Gotland. Tre män sitter häktade sen förra veckan. Huvudmannen misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

De två andra misstänks för medhjälp till skattebrott. Huvudmannen är 63 år gammal. Han flyttade till Gotland för drygt ett år sen och startade ett bolag i mars i år

I april blev bolaget registrerat för moms och 63-åringen misstänks nu för att ha deklarerat företagets moms fel. På så sätt har staten lurats på miljonbelopp. Han misstänks också för att ha skött bokföringen på fel sätt.

Bakom sig har mannen två bolagskonkurse 1995 och 2001 och 2003 gjorde han även personlig konkurs.

Två män från Örebro misstänks för att ha hjälpt 63-åringen att genomföra momsbedrägerierna. Även de har häktats och förts till Visby för att förhöras av polisens utredare.

En av männen är 40 år och han har sex företags konkurser bakom sig mellan 1991 och 2006. Han dömdes 2004 till fängelse i två och ett halvt år för bedrägeri mot ett tiotal företag.

Den andre mannen är 28 år och tidigare i år dömdes han till fängelse i sammanlagt åtta månader för stöld och misshandel.

28-åringen finns med i fyra olika bolag, men han har inga tidigare konkurser bakom sig. Han har också obetalda skulder på omkring 60 000 kronor.  Även de andra två männen har obetalda skulder på omkring 100 000 kronor var.

Inom en till två veckor räknar vice chefsåklagare Thomas Langrot med att de tre männen ska att åtalas för de ekonomiska brott som de misstänks för.