Miljonbesparingar på MDH

Mälardalens högskola måste spara mellan 6 och 8 miljoner kronor. Därför föreslår högskolan bland annat att fem tjänster inom förvaltningen tas bort. Det kommer få direkta konsekvenser för studenterna eftersom en av tjänsterna som eventuellt försvinner finns inom studenthälsan.

Peter Sundqvist arbetar på högskolan och är fackligt ombud för Statstjänstemännen vid högskolan. Han är kritisk till att facket inte har fått möjlighet att delta i framtagningen av förslaget.

– De har gått fram för fort. Istället för att samtala med arbetstagarorganisationerna så har man lagt fram ett färdigt förslag, säger Peter Sundqvist som arbetar på högskolan och är fackligt ombud för Statstjänstemännen.

Förslaget går ut på att fem tjänster inom förvaltningen på högskolan ska tas bort för att spara mellan 6 och 8 miljoner kronor.

Enligt Tony Smith som är personalchef på högskolan vill man så långt som det är möjligt ta bort tjänster genom att omplacera personal eller genom ett antal pensioneringar.

Anledningen till besparingarna är att skolan får in mindre pengar eftersom färre söker till högskolan samtidigt som lönekostnaderna ökar.

Förhandlingarna mellan facken och arbetsgivaren håller på just nu och i slutet av året bör man ha en färdig lösning, tror Tony Smith. Peter Sundqvist tycker inte att förslaget att ta bort fem tjänster känns bra men inser samtidigt att det kan vara den enda lösningen. 

Enligt förslaget ska en tjänst som friskvårdspedagog tas bort. Christoffer Örnhagen är kårordförande på Mälardalens högskola och han är kritisk till att stödet för studenterna kan komma att minska. 

– Nedskärningarna av högskolans studenthälsa påverkar ju direkt studenterna i form av minskade möjligheter till samtal.

Nina Mitjas
nina.mitjas@sr.se