Inga fler inspektioner trots rånvåg

Arbetsmiljöverket ser allvarligt på den senaste tidens rånvåg i Linköpingsområdet. Trots att det nu är nio butiker och resturanger i Linköping som utsats för rån eller rånförsök bara den senaste månaden kommer verket inte att utöka inspektionerna på arbetsplatser som riskerar att rånas.

Igår kväll var det dags igen. En mindre livsmedelsbutik i stadsdelen Tannerfors i Linköping utsattes för ett rånförsök. Det fjärde på ungefär ett dygn.

– Vi gör ett antal inspektionen emot den här typen av företeelser men vi kanske inte kommer att öka antalet insatser på grund av rånen för tillfället, säger Sören Sturve som är biträdande chef på arbetsmiljöverket i Linköping.

Vill att arbetsgivarna tar ansvar
Anledningen är enligt Sturve att verket får mindre resurser. Så om arbetsmiljön brister på arbetsplatserna som nu utsätts eller riskerar att utsättas för rån så får varken arbetsmiljöverket eller personalen veta det, medger Sturve.

– Det ligger mycket i det, det är en resursfråga för oss. Det är arbetsgivarna som måste jobba. Det är de som känner till sina lokalers utformning och det är de som känner till vilka risker personalen kan utsättas för.

Arbetsmiljöverket har till uppgift att minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetlivet och förbättra arbetsmiljön. Så står det i alla fall på verkets hemsida.

Bland annat gör arbetsmiljöverket inspektioner för att kontrollera säkerheten i branscher som hanterar kontanter och då kan vara tänkbara rånobjekt.

Femtio jobb bort 2008
Men nu sinar myndighetens kassa. 23 miljoner kronor måste sparar in nästa år. 50 anställda måste sluta något som naturligtvit påverkar verksamheten i Linköping.

– Vi tycker det är jättetråkigt och vi förstår det inte. Men vi lever i det här och vi måste anpassa kostymen till det säger Sören Sturve.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Läs mer: